Полша, Унгария и Чехия заплашват да провалят днес новата инициатива

...
Полша, Унгария и Чехия заплашват да провалят днес новата инициатива
Коментари Харесай

Полша, Унгария и Чехия заплашват плана на ЕС за въглеродна неутралност до 2050

Полша, Унгария и Чехия заплашват да провалят през днешния ден новата самодейност на Европейски Съюз за реализиране на въглеродна индиферентност до 2050 година, откакто едвам през вчерашния ден Европейската комисия я разгласи за преломен миг в историята на Европа, съобщи " Ройтерс ".

Лидерите на 27-те страни от Европейски Съюз ще се съберат през днешния ден в Брюксел и ще се опитат да договорят задачата за реализиране на нулеви излъчвания на парникови газове към средата на века, примамвайки източните членки на блока с спомагателни пари за преструктуриране на стопанските системи им.

Източноевропейските страни желаят повече средства за прехода към бъдеще с по-ниски излъчвания, в това число да се остави място за нуклеарната сила, при която не се отделят въглеродни газове. Германия и други страни обаче са си сложили за цел последователно да се откажат от атомните централи.

Важно е да сме сигурни, че никой няма да спре строителството на нуклеарни мощности, сподели чешкият министър председател Андрей Бабиш преди да замине за Брюксел. " Трябва да имаме електричество за хората, за фирмите и отопление. Това е целта и ще забележим, не изключвам нищо ", добави Бабиш.

Унгарското държавно управление съобщи през днешния ден, че има някои условия преди да поддържа новия европейски пакт, в това число искане Европейски Съюз да признае, че атомната сила ще способства за битката с климатичните промени.

Будапеща желае Европейски Съюз да подсигурява, че климатичната договорка няма да докара до повишаване на силата и храните, а разноските ще бъдат поети от огромните замърсители, сподели държавен представител.

 Виктор Орбан
© Reuters

Виктор Орбан

Дипломат оцени като 50 на 50 вероятността за реализиране на съглашение, което би трябвало да бъде признато единомислещо.

Новата Европейска комисия предложи по-рано тази седмица да бъде подписан Европейски зелен контракт, който да активизира вложения за 100 милиарда евро, посредством които да се помогне на стопанските системи да се откажат от изкопаемите горива.

Полша, Унгария и Чехия обаче към момента не са уверени и упорстват всяко вероятно решение да включва повече детайлности за обсега и размера на финансирането, както и да се планува финансиране за нуклеарна сила.

Чехия създава към половината от електричеството си от въглища и желае през идните 20 години последователно да спре въглищните централи, замествайки мощностите частично с нови атомни централи.

Унгария разчита на атомната енергетика за покриване на към една трета от енергийните си потребности, като въглищата способстват за под 15 % от енергийния й микс. Будапеща желае да се откаже от въглищата до 2030 година и да ги размени с композиция от атомни мощности, газ, възобновими източници и енергиен импорт.

Полша добива към 80 % от силата си от въглища и полемиките за въвеждане на атомна сила още не са стигнали до решение, частично поради високата цена на централите. /БТА

Повече за Европейската зелена договорка четете тук.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР