Полша трябва да защитава националната си идентичност и интересите си

...
Полша трябва да защитава националната си идентичност и интересите си
Коментари Харесай

Полша трябва да защитава националния си интерес в дебата за ЕС, настоя новият премиер

Полша би трябвало да пази националната си еднаквост и ползите си в миг, когато Европейският съюз разисква бъдещето си, съобщи новият министър председател Матеуш Моравецки, представен от " Ройтерс ".

След като преди две години партия Право и правдивост пое властта в страната, Варшава се усеща все по-изолирана в Европейски Съюз. Според критици напъните на ръководещите да открият надзор върху съдилищата и държавните медии подкопават демократичните стандарти.

Четиресет и девет-годишният Моравецки бе назначен за министър председател предходната седмица, заменяйки Беата Шидло, която стана вицепремиер..

По думите на Моравецки икономическата политика на Варшава, учредена на великодушни обществени разноски и възходящ фокус върху вътрешния капитал, вместо върху задграничните вложения, не би трябвало да се трансформира.

Той означи, че полският " суверенитет и традиция би трябвало да бъдат употребявани в отбрана на националните ползи ".

Бъдещето на европейския план се взема решение в този момент, уточни министър председателят пред депутати. " Полша пасва съвършено в европейския пъзел, само че не може да бъде поставяна там погрешно. Ако това се случи, ще се разпаднат както пъзелът, по този начин и парчето ", добави той.

По думите му Полша е срещу концепцията за Европа на доста скорости, която френският президент Еманюел Макрон поддържа.

" Не желаеме бъдещи разделения... ние сме срещу разделянето на Европа сред тези, които са по-добри и тези, които са по-лоши ", настоя министър председателят.

Той изрази поддръжка за промяната на правосъдната система, утвърдена от долната камара на Народното събрание в петък, макар запасите на Европейски Съюз.

Според публични лица от блока законодателството, което де факто дава надзор на депутатите върху избора на съдии, ще заплаши безпристрастността на съдилищата.

За икономическата политика Моравецки разяснява, че Полша би трябвало да се стреми към " златната среда " сред слаба страна " която изоставя жителите си и администрация. Не желаеме нито едно от двете ".

Късно нощес малко преди среднощ новото полско държавно управление завоюва избор на доверие в Народното събрание. Промените в държавното управление се свързват с желанието на ръководещата партия " Право и правдивост " да се приготви за изборите, които предстоят през идващите три години.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР