Полша смята, че максималната цена на природния газ в Европейския

...
Полша смята, че максималната цена на природния газ в Европейския
Коментари Харесай

Полша предлага максималната цена на природния газ в ЕС да бъде плаваща


Полша счита, че оптималната цена на природния газ в Европейския съюз би трябвало да бъде плаваща, съобщи пред публицисти полският министър на климата и околната среда Анна Москва.

На 22 ноември Европейската комисия предложи основаването на краткотраен механизъм за контролиране на пазара на газ в Европейски Съюз като още една мярка за битка с енергийната рецесия. Европейска комисия се надява, че механизмът ще спомогне за понижаване на неустойчивостта на пазара на газ и ще защищити жителите и бизнесите в Европейски Съюз от внезапни скокове в цените на синьото гориво. Механизмът ще бъде задействан при следните две условия: предстоящата месечна фючърсна цена на TTF да надвишава 275 евро/мегаватчаса за две седмици (малко над 2800 $ за хиляда кубически метра газ по паритет евро/щатски долар) и разликата сред цената на TTF и световната цена на LNG да е минимум 58 евро за 10 поредни търговски дни. Когато механизмът бъде въведен, няма да се правят преводи на стойност над 275 евро.

" Не е наложително да бъде оптималната ставка, може да бъде механизъм за установяване на оптималната ставка, като се вземат поради други пазари, от които се доставя газ ", съобщи Москва, представена от БГНЕС. " За да бъде сполучлив механизмът, той не би трябвало да бъде с закрепена цена. Важно е това да не е спекулативна цена ", добави тя.

Още преди оповестяването на горната граница на цените на пазара се появиха опасения, че въвеждането на механизма ще заплаши финансовата непоклатимост на Европейския съюз. Асоциацията на европейските енергийни тържища Europex посочи, че в случай че действителната цена на газа надвиши изкуствено лимитираната цена на фючърсите TTF за един месец напред, пазарните участници неотложно ще трансферират търговията към двустранното извънборсово пространство. Подобен ход освен би довел до доста понижаване на прозрачността на покупко-продажбите, само че и би основал съществени опасности за финансовата непоклатимост, обясниха от асоциацията.

На съвещанието на Съвета на министрите на енергетиката на Европейски Съюз в Брюксел в четвъртък участниците не съумяха да реализират единодушие за общо решение по предлагането на Европейска комисия. По-рано Пикето-Фратин изрази вяра, че такова съглашение може да бъде реализирано на идната среща на министрите на енергетиката на Европейски Съюз, която ще се организира на 13 декември
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР