Полша ще увеличи броя на войските на границата си с

...
Полша ще увеличи броя на войските на границата си с
Коментари Харесай

Хеликоптери от Беларус са нарушили въздушното пространство на Полша

Полша ще усили броя на войските на границата си с Беларус, след като  два хеликоптера от Беларус са нарушили въздушното й пространство.   Това се споделя в изказване на министерството на защитата във Варшава, съобщи Ройтерс, представена от Българска телеграфна агенция.   Според изказването, НАТО е осведомено за случая.   Повикан е шарже д'афер (дипломатически представител) на Беларус, който да изясни обстановката, добавя организацията.   Беларуските военни хеликоптери не са нарушили границата с Полша, заяви министерството на защитата в Минск в Telegram.   " Обвинения в нарушаване на полската граница от хеликоптери Ми-24 и Ми-8 на военновъздушните сили и противовъздушната защита на Беларус са пресилени и отправени от полската войска и от политическото управление, с цел да оправдаят скупчването на сили и средства на беларуската граница ", допълват още от министерството.

Междувременно, държавната осведомителна организация " Белта " цитира беларуския водач Лукашенко да споделя, че поляците " би трябвало да се молят, че ние задържаме бойците на " Вагнер ". В противоположен случай, без нас, те щяха да се промъкнат и да разбият Жешов и Варшава в немалка степен. Така че те не трябва да ме укоряват, а да ми благодарят ".

Само преди дни, президентът на Беларус се пошегува с съветския президент Владимир Путин, че някои от бойците на " Вагнер " желаят да влязат в Полша и " да отидат на екскурзия до Варшава и Ржешов ", напомня Ройтерс.

В събота полският министър председател Матеуш Моравецки съобщи, че група от 100 бойци на " Вагнер " се е доближила до беларуския град Гродно покрай полската граница, като дефинира обстановката като " все по-опасна ". В последните си мнения Лукашенко в началото отхвърли това, а по-късно незабавно даде заден ход.

Лукашенко сътрудничи на Путин във войната в Украйна, като му разреши да я стартира частично от беларуска територия и позволи потреблението на бази за образование на съветските войски. Той не е заел личните си войски, само че съобщи, че те ще се възползват от образованието на " Вагнер ", който взе участие в някои от най-ожесточените сражения в спора. " Трябва да образовам моите военни, тъй като войска, която не води война, е половин войска ", съобщи той, напомня Ройтерс.

 

 
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР