Полша ще се съобрази с крайното решение на Съда на

...
Полша ще се съобрази с крайното решение на Съда на
Коментари Харесай

Полша ще се съобрази с решението на Съда на ЕС за сечта в Беловежката гора

Полша ще се съобрази с крайното решение на Съда на Европейския съюз за сечта в Беловежката гора, което се чака през април, съобщи министърът по околната среда, представен от " Ройтерс ". Изказването му пристигна, откакто генералният юрист на Съда разгласи, че Варшава е нарушила европейските закони като е нараснала добива на дървесина в гората.

" В този миг мога да потвърдя, че Полша ще се съобрази с крайното решение във връзка с Беловежката гора ", съобщи Хенрик Ковалчик. От министерството прецизираха, че мнението на генералния юрист не е наложително и че окончателното решение на Съда най-вероятно ще излезе през април тази година.

Споровете за сечта в Беловежката гора са единствено част от по-широкия спор сред Европейската комисия и Полша, където ръководещата партия " Право и правдивост " е упреквана, че с дейностите си подкопава демокрацията.

Гората, която, се намира на границата сред Полша и Беларус, е оповестена от ЮНЕСКО за част от международното завещание и е дом на най-голямата популация на европейски бизон (зубър), на някои от най-старите дървета на континента, както и на редки птици и инсекти.

Според директивата на Европейски Съюз за местообитанията страните членки би трябвало да подхващат нужните ограничения за запазване на сходни специфични зони. " Тези решения безусловно биха довели до утежняване на изискванията в местата за размножаване на предпазените типове ", съобщи генералният юрист Ив Бот.

През март 2016 година, няколко месеца след извоюваните от " Право и правдивост " парламентарни избори, тогавашният министър на околната среда Ян Шишко утвърди утрояване на квотата за дървесина, която може да бъде добивана в една от трите административни зони в Беловежката гора. Според полското държавно управление отрязването на дървета е било належащо, с цел да бъдат горските пътеки по-сигурни за берачите на гъби и с цел да се защитят дърветата от корояди.

Съдът на Европейски Съюз ще излезе с дефинитивно решение през идващите месеци и въпреки съдиите да не са длъжни да се съобразят с рекомендациите на генералния юрист, нормално го вършат в множеството случаи.

В момента по-голямата част от гората се ръководи от три локални структури под контрола на " Държавни гори ", управителен от страната орган, който дава отговор за събирането на дървен материал и за отбраната на горите. Около една шеста от региона е оповестена за народен парк.

Като краткотрайна мярка Съдът на Европейски Съюз съобщи предходната година, че ще глобява Полша със 100 000 евро дневно, в случай че не спре сечта в гората. Квотите за сеч до 2021 година са били достигнати и в една част от гората, макар наредбите, е била изпълнена над половината от увеличената квота, оповестена за противозаконна от Европейската комисия.

" През 2017 година съвсем 190 000 кубични метра дървесина са били изсечени в Беловежката гора, което е четири пъти повече от междинното за годината. Последният път, когато е имало толкоз огромно количество изсечени дървета, е преди 30 години по времето на комунизма ", споделя локална активистка група, съгласно която предходната година за пръв път е било употребявано тежко съоръжение за рязане на дървета в гората.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР