Полша ще се присъедини към Европейската прокуратура – независима и

...
Полша ще се присъедини към Европейската прокуратура – независима и
Коментари Харесай

Полша се присъединява към Европейската прокуратура

Полша ще се причисли към Европейската прокуратура – самостоятелна и децентрализирана прокурорска работа на Европейския съюз. Това решение ще улесни, наред с други неща, контрола върху европейските фондове, предоставени на страната, разгласи през днешния ден министър председателят Доналд Туск, представен от Франс прес.

Министерският съвет във Варшава даде зелена светлина " за незабавна нотификация " за присъединението, съобщи Туск след съвещание на кабинета.

Това решение „ би трябвало също по този начин да улесни приемането и потреблението на европейски средства, по-бързо, по-прозрачно и в сходство с разпоредбите ", сподели Туск пред публицисти, съобщи Българска телеграфна агенция.

Присъединяването към Европейската прокуратура беше част от предизборните обещания на проевропейските сили преди изборите през октомври. Новото държавно управление беше образувано в средата на този месец.

Предишното националистическо популистко държавно управление отхвърли да се причисли към Европейската прокуратура, тъй като смяташе, че тази конструкция може да се намеси в пълномощията на националното правораздаване и по този метод да ограничи суверенитета на страната.

Започнала работа през 2021 година Европейската прокуратура, основана в Люксембург, работи с прокурори от страните членки и дава отговор за следствието на закононарушения, засягащи финансовите ползи на Европейски Съюз (измама с Данък добавена стойност, корист с европейски средства, корупция, пране на пари).

Досега 22 страни са се включили към Европейската прокуратура. Регламентът за основаване на Европейската прокуратура в границите на процедурата за засилено съдействие беше признат на 12 октомври 2017 година и влезе в действие на 20 ноември 2017 година

Освен Полша, четири други страни: Дания, Швеция, Унгария и Ирландия, отхвърлиха да се причислят към тази институция.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР