Полша ще продължи обсъжданията на темата за репарациите за щетите,

...
Полша ще продължи обсъжданията на темата за репарациите за щетите,
Коментари Харесай

Полша пак ще иска репарации от Германия заради щетите, причинени от Хитлер

 Полша ще продължи разискванията на тематиката за репарациите за вредите, породени на страната от Нацистка Германия и след парламентарните избори, които ще се състоят на 13 октомври. Това съобщи в понеделник в ефира на радио RMF FM ръководителят на полския Сенат Станислав Карчевски, предава ТАСС.

В отговор на въпрос, дали Варшава ще упорства да получи репарации, той отговори: " Разбира се ". Председателят на горната палата на Народното събрание подсети, че " сега се работи в парламентарната група ".

" Ще забележим какво ще се случи в новия състав (на парламента) ", добави Карчевски. " И в бъдеще беседваме на тази тематика ", заключи той.

С аналогична позиция излезе в ефира на Полската телевизия министърът на защитата на страната Мариуш Блащак. " Въпросът за репарациите не е затворен. Ако някой е направил зло, той първо би трябвало да си признае, а по-късно идва въпросът за обезщетенията. Това е обикновено за цивилизования свят ", съобщи той.

" За нас е значимо да реализираме задачите си. Това е въпрос за успеваемостта на полската външна политика ", добави министърът, като означи, че значително нещата ще зависят от резултатите от вота на 13 октомври.

Темата за репарациите се разисква в Полша от юли предходната година, когато водачът на партията " Право и правдивост " Ярослав Качински съобщи, че страната в никакъв случай не се е отказвала от отплата от страна на Германия. Антоний Мачеревич, тогава министър на националната защита, съобщи по полската телевизия, че от правна позиция Варшава има всички учредения да изиска репарация от Берлин. Групата в полския парламент, работеща по определянето на общия размер на вредите, по предварителни данни, ги оцени на съвсем 1 трилион $.

Германското държавно управление неведнъж е посочвало, че не вижда причина за заплащания, защото през 1953 година Полша публично се отхвърля от репарациите. Варшава твърди, че съглашението от 1953 година е подписано в нарушаване под руския напън и визира единствено несъществуващата Германска демократична република и Полската национална република, която съгласно локалните анализатори не са суверенна страна.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР