Полша се очертава като един от най-ревностните поддръжници на Украйна

...
Полша се очертава като един от най-ревностните поддръжници на Украйна
Коментари Харесай

Кървавата история на полско-украинското приятелство

Полша се обрисува като един от най-ревностните поддръжници на Украйна по време на нашествието на Русия макар насъбраните в исторически проект мъка и мотиви за неодобрение сред прилежащите страни, които пораждат неприятни усеща до ден сегашен.

Напреженията сред намиращата се във война страна и нейния корав съдружник бяха приети през вчерашния ден, когато украинският президент Володимир Зеленски дойде на държавно посещаване в Полша, където беше посрещнат с почести, написа Българска телеграфна агенция.

Президентът Анджей Дуда даде обещание, че Полша ще продължи да оказва помощ на Украйна да се бори против експанзията на Русия, само че също по този начин призна на взаимна конференция със Зеленски, че връзките са комплицирани.

„ Все още има отворени рани в паметта на доста хора “, сподели Дуда, явно имайки поради

избиването на към 100 000 поляци от украински националисти през 1940-те години. Полша счита убийствата за геноцид.

Трудното минало в полско-украинските връзки датира даже още по-назад от това. Поляците и украинците споделят история на екзистенциално съревнование, намирайки се в част на Европа, където цели страни са изчезвали от картата в продължение на генерации, а след това са възкръсвали от пепелта на рухнали империи.

Украинците да вземем за пример таят неодобрение от вековете, прекарани под полско господство – интервал, който не се помни като напълно удобен.

Двамата президенти направиха обществени изказвания пред голям брой украинци и поляци във Варшава. Дуда призна, че и двете страни са правили доста неточности, „ за които сме платили най-висока цена “. „ Днес ние изпращаме ясно обръщение към Кремъл: в никакъв случай няма да съумеете да ни разделите още веднъж “, сподели той.

Представителите на полските и украинските управляващи значително заобикалят намерено да засягат старите напрежения,

като остават фокусирани върху оцеляването на Украйна и се тревожат, че руснаците могат да употребяват възможните разделения. Все отново това е война, изходът от която ще дефинира самото битие на Украйна и личната сигурност на Полша за десетилетия напред.

„ В бъдеще няма да има граници сред нашите нации: политически, стопански и което е доста значимо – исторически “, сподели Зеленски в обръщение в Телеграм преди срещата си с Дуда. „ Но с цел да стане това, въпреки всичко е належащо да спечелим победа. За да стане това, е належащо да вървим един до друг още малко “, добави той.

Повдигайки въпроса в този момент, водачите наподобява признаха, че сложните въпроси не могат постоянно да бъдат замитани под килима, макар че войната продължава.

Дуда и други националистически управляващи са подложени на политическо напрежение да създадат по този начин, че полското страдалчество, породено от украинска страна, да не бъде забравено, изключително при възходящата мощ на крайнодясната партия Конфедерация „ Свобода и самостоятелност “, която на моменти показва антиукраински възгледи. Парламентарните избори в Полша, които ще бъдат създадени преди края на годината, ще бъдат

тест за ръководещата партия „ Право и правдивост “ и ще дефинират дали тя ще завоюва трети мандат.

Вчера обаче Зеленски беше посрещнат с червен килим и обилна гала. Дуда връчи на своя посетител най-старото и най-високо гражданско отличие на Полша – „ Ордена на Белия орел “. „ Вие сигурно сте един от най-изтъкнатите хора, получавали оценката “, сподели полският президент.

Зеленски назова Дуда другар и сподели, че полско-украинските връзки в никакъв случай не са били толкоз положителни. В същото време Дуда настоя, че предишното не би трябвало да бъде забравяно и в този момент е подобаващото време двамата водачи да се изправят пред него.

„ Не можем да забравим починалите в предишното “, сподели Дуда. „ Между нас няма тематики табу “, акцентира той.

Вероятно най-трудният противоречив въпрос е по какъв начин да бъде запомнен един от националните герои на Украйна – Степан Бандера, крайнодесния лидер на Организацията на украинските националисти, който за малко е бил съдружник на немските нацисти.

Усилията на водените от Бандера сили да изградят самостоятелна територия за Украйна са ги предиздвикали да извършат жестокости против поляци, евреи и руски жители.

Подобни тематики бяха неразрешени през руската ера, когато Украйна беше руска република, а Москва също по този начин контролираше Полша.

Историци споделят, че над 100 000 поляци, в това число дами и дребни деца, са били убити

от своите украински съседи в региони, които тогава са се намирали в Югоизточна Полша, а в този момент са най-вече в Украйна.

Върхът на насилието е бил на 11 юли 1943 година – ден, прочут като „ Кървавата неделя “, когато украинските размирен бойци са направили съгласувани набези против поляци, които са се молели или са излизали от църкви в над 100 села, основно в района Волиния.

Полски представители упорстват, че единствено цялостната истина може да укрепи връзките сред страните.

Поляците бяха ядосани през януари, когато украинският парламент уважи паметта на Бандера за 114-ата годишнина от рождението му, като разгласява в Туитър фотография на настоящия пълководец на украинските въоръжени сили, застанал пред портрет на Бандера. По-късно обявата беше изтрита.

Полският министър-председател Матеуш Моравецки сподели тогава, че неговото държавно управление заема „ извънредно сериозна позиция към всяко възвеличаване или даже възпоменаване на Бандера “.

След като се срещна със Зеленски през вчерашния ден, Моравецки сподели, че двамата са разговаряли за закононарушенията и настояването на

Полша да извърши ексхумация на полските жертви – нещо, което Украйна към този момент не разрешава.

„ Имали сме доста сложна история, а през днешния ден има опция да пренапишем тази история и да я основем на истината “, сподели Моравецки.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР