Полша се готви да купип 60 нови изтребителя, за да

...
Полша се готви да купип 60 нови изтребителя, за да
Коментари Харесай

Източноевропейска страна се готви да купи нови изтребители. Вероятно ще избере F-16

Полша се готви да купип 60 нови изтребителя, с цел да размени старите си съветски бойни самолети МиГ-29 и Су-22. Министерството на защитата на страната e ускорило процедурата по придобиването им, наречена Harpia, и те би трябвало да бъдат купени още през идващите години, оповестява полскaтa военна медия Polska Zbrojna .

Въпреки че датата на търга към този момент не е оповестена, претендентите към този момент са известни. За поръчката ще се съревновават 2 американски: Lockheed Martin (със самолетите F-35 и F-16V) и Boeing (с F-15 и F/A-18) и 2 европейски компании: Saab (с Gripen) и Leonardo (с Eurofighter Typhoon).
 F-16 Block 70/72: потвърденият войник с нови технологии, от който се интересува България
" Новият " изтребител F-16, от който се интересува и България

Благодарение на страхотния си радар и богато въоръжение, самолетът може да извършва всевъзможни задачи

Цената е един от главните фактори, които ще бъдат решаващи при избора на бойните самолети. F-35 - супер изтребителят на Lockheed Martin става все по-евтин, само че промоционалната цена от под 90 млн. $ за брой важи единствено за страните, взели участие в програмата по създаването му. За останалите страни самолетът коства към 130 млн. $ .

Според медията най-подходящият измежду претендентите е F-16, тъй като полските военновъздушни сили към този момент са привикнали с този военен аероплан, защото разполагат с 48 изтребителя F-16 Block 52+.
 Словакия заменя съветските изтребители МиГ-29 с американски F-16
Още една източноевропейска страна заменя съветските изтребители с американски

Те са най-модерното, което страната може да си разреши

През последните години Полша доста усъвършенства съветските си изтребители МиГ-29, а фабриките в страната се специализираха в ремонта и удължаването на живота на моторите им. Въпреки това бойните самолети, които полските военновъздушни сили употребяват от 3 десетилетия, остаряват и имат все по-ограничен живот, а все по-трудно се намират и аварийни елементи за тях.

Освен на Полша, това е проблем и на бойната авиация на България и Словакия, които с неспокойствие чакат да заменят руските си изтребители с F-16 Block 70 на Lockheed Martin, показва военното издание.
 Полша подписа най-голямата си военна договорка в историята
Полша подписа най-голямата си военна договорка в историята

Източноевропейската страна ще получи въздушна противоракетна система от САЩ
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР