Полша повика френския посланик във Варшава, след като президентът на

...
Полша повика френския посланик във Варшава, след като президентът на
Коментари Харесай

Искри между Париж и Варшава заради коментар на Макрон

Полша повика френския дипломат във Варшава, откакто президентът на Франция Еманюел Макрон атакува полския министър председател Матеуш Моравецки.

Макрон назова полския министър председател Матеуш „ крайнодесен антисемит, който не разрешава ЛГБТ общностите ", откакто беше подложен на критика от него за диалозите си с съветския президент Владимир Путин, съобщи Би Би Си. Моравецки съпостави напъните на Макрон като „ договаряния с Хитлер:.

От началото на спора в Украйна френският президент организира постоянни диалози Путин.

„ Г-н президент Макрон, какъв брой пъти сте преговаряли с Путин и какво постигнахте? Човек не би трябвало да договаря с нарушители... Никой не е преговарял с Хитлер. Вие бихте ли преговаряли с Хитлер, Сталин или Пол Пот ", сподели Моравецки по време на конференция в понеделник

Макрон отбрани диалозите си с съветския водач като съобщи, че поема отговорност за това, че от името на Франция е разговарял с президента на Русия, с цел да бъде избегната война и да се построи отначало мира в Европа.

„ Като беседваме с него и с президента (на Украйна) Зеленски, можем да помогнем в договарянията. В един миг ще има преустановяване на огъня и ще би трябвало да се построи мир. Това не може да се направи без поръчител, Франция се ангажира да бъде един от тези гаранти “, разяснява той.

Макрон също по този начин упрекна Моравецки, че желае да помогне на неговия противник Марин льо Пен на президентските избори във Франция, първият тур на които ще се организира на следващия ден.

Да не бъдем наивни. Той желае да ѝ помогне преди вота “, означи Макрон.

Очакванията са Макрон и Марин льо Пен да завоюват най-вече гласове в неделя и да отидат на балотаж на 24 април.

Говорителят на полското държавно управление Пьотр Мюлер отхвърли обвиняването на Макрон в антисемитизъм, заявявайки, че е отишъл „ прекомерно надалеч “ с избора си на думи.

„ Разбирам, че в политическите страсти, които съпровождат всяка предизборна акция, се изричат думи, които стигат прекомерно надалеч. Но говоренето за премиера на полското държавно управление в подтекста на антисемитизма… е неистина “, добави той.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР