Полша подписа договор за $4,75 млрд. (3,8 млрд. евро) за

...
Полша подписа договор за $4,75 млрд. (3,8 млрд. евро) за
Коментари Харесай

Полша купува US ракети Пейтриът“ за $4,75 млрд.

Полша подписа контракт за $4,75 милиарда (3,8 милиарда евро) за покупката на американски противоракетни системи „ Пейтриът “ в ход, който евентуално ще провокира недоволството на Русия и ще увеличи напрежението сред Изтока и Запада, съобщи организация Франс прес.

„ Днес подписахме контракт за доставка на съвременна система, която се е потвърдила в редица страни и с помощта на която се причисляваме към групата страни, разполагащи с ефикасно оръжие за гарантиране на сигурността си “, съобщи военният министър Мариуш Блащак.

Първите доставки се чакат през 2022 година

Според Ройтерс Полша купува 4 батареи „ Пейтриът “ в сегашната им настройка, като договаря с Вашингтон за покупка на още системи с нов радар, имащ 360 градуса преглед и по-евтини ракети прехващачи.

Мобилните комплекси „ Пейтриът “ на US компанията „ Рейтиън “ са предопределени за прехват на тактически балистични ракети, ниско летящи крилати ракети и самолети.

Твърди се, че по време на обучение през 2016 година Москва е разположила ракети „ Искандер “ в прилежащия на Полша анклав Калининград, което разтревожи намиращите се наоколо членки на НАТО.

Русия към този момент изрази недоволството си от вероятността за разполагане на противоракетни комплекси „ Пейтриът “ в Полша и Румъния, защото съгласно нея това нарушава контракт от 1987 година за редуциране на оръжия, показва Агенция Франс Прес.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР