Полша подновява транзита на украинско зърно през страната. Варшава и

...
Полша подновява транзита на украинско зърно през страната. Варшава и
Коментари Харесай

Полша и Украйна се споразумяха за зърното

Полша възобновява преноса на украинско зърно през страната. Варшава и Kиев реализираха съглашение за преноса на украинско зърно и хранителни артикули през полска територия.

Новата наредба ще влезе в действие късно в петък. Въпреки това Kиев разяснява, че безвредното прекосяване през черноморските пристанища към момента е под опасност.

Няколко държави-членки постановиха възбрана за вноса на украинско зърно с пояснение, че би трябвало да защитят локалното произвеждане и пазар. Сред тях – Полша, Унгария и Словакия, а международните медии пишат, че се чака по-късно тази седмица и Румъния да забрани вноса.

„ Чрез доста значим механизъм, който разработихме, ще подсигуряваме, че нито един звук зърно няма да остане на територията на Полша. Всички служби ще работят за ескортиране на пратките или през полската граница, или до полските пристанища. Стоките ще минават директно ”, съобщи Робърт Телус, министър на земеделието на Полша.

„ Решихме, че преносът на украински артикули през територията на Полша ще бъде разблокиран през нощта против петък. Убедени сме, че украинските експортьори ще се отнесат отговорно към изискванията от полска страна. За нас това беше извънредно значимо, тъй като в противоположен случай предоставяме опция на Русия да се възползва от обстановката ”, акцентира Юлия Свириденко, вицепремиер на Украйна.

Вижте още:

Източник: skafeto.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР