Полша отбелязва днес своя Национален празник - Деня на независимостта,

...
Полша отбелязва днес своя Национален празник - Деня на независимостта,
Коментари Харесай

Националисти и десни преминаха през центъра на Варшава в Марш на независимостта

Полша отбелязва през днешния ден своя Национален празник - Деня на независимостта, само че поради коронавирусната зараза не са планувани всеобщи прояви, съобщи ТАСС.

Сутринта имаше единствено скромни церемонии, на които ръководителите на страната полагаха цветя на монументи. Следобед макар възбраните за събирания на доста хора във Варшава стартира така наречен Марш на независимостта, проведен всяка година на тази дата от националистически и десни организации.

 Снимка: Българска телеграфна агенция

Демонстрантите, носещи полски знамена и факли, минаха по централните улици на столицата под пукота на бомбички. Към участниците в проявата са причислиха рокери, защото в началото бе оповестено, че манифестацията ще бъде с коли и мотоциклети.

За сигурността следяха служители на реда, които не предприемаха никакви дейности, означи ТАСС.

Празникът на независимостта е въведен в Полша през 1937 година и е избран за датата на сключването на примирието в Първата международна война, след която поляците възвръщат своята държавност. Комунистическият режим след 1945 година отстранява този празник, само че той е възобновен след 1989 година.

 националисти

Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР