Полша обяви спасителен пакет от десетки милиарди долари, предназначен да

...
Полша обяви спасителен пакет от десетки милиарди долари, предназначен да
Коментари Харесай

Полша харчи сума, колкото 9% от БВП, за да подкрепи икономиката си

Полша разгласи избавителен пакет от десетки милиарди долари, предопределен да " избави " стопанската система ѝ от отрицателния резултат на епидемията от ковид.

Плановете на Варшава включват тласъци на обща стойност от 212 милиарда злоти или 52 милиарда $. Тази сума се равнява жестоко на към 9% от брутния вътрешен артикул (БВП) на страната, написа Bloomberg.

Планът за обезпечаването на това финансиране е бил разгласен на взаимна конференция, дадена от президента на страната Анджей Дуда и премиера Матеус Моравецки.

Според показаната от тях информация средствата ще бъдат употребявани, с цел да поддържат бизнесмените и да защитят пазара на труда. Също по този начин проектът планува пролонгация в изплащането на някои задължения и на обществените вноски.

Пакетът от тласъци идва откакто централната банка на страната на незабавно съвещание реши да понижи главните лихви. Той следва да бъде утвърден от Народното събрание.

Експертите от Morgan Stanley предизвестяват, че някои от подхванатите от управляващите във Варшава ограничения ще имат отрицателен резултат върху стопанската система.

" В опит да забави разпространяването на вируса от държавното управление взеха решение да затворят границите, комерсиалните центрове, питейните заведения и заведенията за хранене. Въпреки че тези ограничаване биха помогнали за преодоляване на пандемията, те оказват напън върху търговията и потреблението и могат да изпратят Полша в най-дълбоката криза от началото на 90-те години насам ", считат специалистите. /money.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР