Полша обмисля от следващата година да ограничи пазаруването в неделя

...
Полша обмисля от следващата година да ограничи пазаруването в неделя
Коментари Харесай

Противно на тенденцията в ЕС, Полша планира да затваря магазини в неделя

Полша обмисля от идната година да ограничи извършването на покупки в неделя като част от опитите на консервативното държавно управление да върне уважението към католическите полезности, написа организация " Ройтерс ".

В същото време наклонността в цяла Европа е противоположна, тъй като под натиска на взрива в онлайн извършването на покупки стартира известна либерализация на часовете за извършване на покупки в неделя.

Според предложенията, които Народното събрание би трябвало да разиска този месец, всички, с изключение на най-малките магазини, ще могат да работят единствено две недели в месеца.

" Това е първата стъпка... И се надявам да успеем да прокараме повече ограничавания ", съобщи Януш Шнядек, народен представител от ръководещата партия " Право и правдивост ".

" Предложенията ще дадат опция на фамилиите да прекарват повече време дружно, да не го прекарват в моловете, нещо, за което Църквата е говорила ", сподели той пред " Ройтерс ".

След като пристигна на власт през 2015 година, партия " Право и правдивост " следва политики на национализъм, комбиниран с католическа благочестивост: прекъсване на държавното финансиране за инвитро процедурите, поощряване на естественото фамилно обмисляне в учебните заведения и ограничение на поддръжката за някои организации, занимаващи се с насилието против дами,

Широка поддръжка

Макар извършването на покупки в неделя да е лимитирано в някои от най-големите стопански системи в Западна Европа, то изживя взрив на Изток след края на Студената война. Тогава хората одобриха по-големия избор като знак за стопански триумф след годините на ограничавания по време на комунизма.

Обществената поддръжка за предложенията обаче се ускорява в Полша, където хората работят по-дълго спрямо съвсем всяка друга страна в Европейски Съюз,

Според допитване от 2016 година съвсем двама от всеки трима поляци, в това число над 80% от електората на " Право и правдивост ", поддържат частичните ограничавания.

Партията пристигна на власт с обещания да направи стопанската система по-справедлива и притегли доста гласоподаватели, които усещаха, че не могат да се възползват от посткомунистическите промени.

" Бих предпочела възбрана за търговията всяка неделя ", разяснява 47-годишна касиерка. " Понякога имам единствено по два почивни дни за целия месец, а спечелвам 430 евро. Една свободна неделя би означавала повече време със фамилията ми ", добавя тя.

Не всички обаче са на това мнение.

" Би било злополука за нас и за хранителния бранш ", споделя собственичката на Grycan, един от най-големите производители на сладоледи в Полша.

" Повечето от нашите кафенета се намират в молове, които ще бъдат затворени в неделите. В Полша съществува традиция да излезем на по сладолед или сладкиш със фамилията в неделите ".

Според миналогодишно изследване на PricewaterhouseCoopers, в случай че магазините затварят всяка втора неделя, ще има спад в продажбите с към милиард евро на година. Икономисти са на мнение, че рекордно ниската безработица ще смекчи резултата върху пазара на труда.

Унгария се отхвърли от възбраната за неделна търговия, която действаше за малко повече от година през 2016 година, тъй като се оказа непопулярна. В Гърция Международният валутен фонд настоя магазините да бъдат отворени като част от избавителната договорка.

В Полша обаче министърът на стопанската система Матеуш Моравиецки съобщи пред радио RMF " " Германия и Франция работят по този метод, по този начин е за какво не? ".
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР