Полша не прави нищо във връзка със забележките на Европейската

...
Полша не прави нищо във връзка със забележките на Европейската
Коментари Харесай

Тимерманс: В Полша все още има системен риск за върховенството на закона

Полша не прави нищо във връзка със забележките на Европейската комисия по отношение на нейната правосъдна промяна и спазването на върховенството на закона.

Това съобщи през днешния ден пред евродепутати заместник-председателят на комисията Франс Тимерманс, представен от ДПА. Брюксел и Варшава са в спор от края на 2015 година поради промените на националконсервативното полско държавно управление, които съгласно Европейска комисия слагат правосъдната власт под политически надзор и подкопават европейските полезности.

"Общият модел на тези промени е, че изпълнителната и законодателната власт в този момент могат да се намесват в цялата конструкция на правосъдната система ", сподели Тимерманс пред комисията за цивилен свободи към Европейския парламент. "Със страдание ви осведомявам, че до през днешния ден полските управляващи не са взели ограничения по нито едно от изказаните от комисията опасения по този мотив ", добави той и установи, че в Полша "все още съществува систематичен риск за върховенството на закона ", а може да има и още "обезпокояващи развития ".

Заместник-председателят на Европейска комисия означи, че инспектори, назначени от полското министерство на правораздаването, са почнали следствия против съдии, които са правили обществени изказвания за правосъдната промяна, взели участие са в обществени диспути или са сезирали Европейския съд. Тимерманс загатна и за известия, че на някои от разследваните магистрати им е било отказано правото да разполагат с персонални правни консултанти.

Вчера Полша внесе отчет за това по какъв начин ползва решението на Европейския съд за възобновяване на работа на наложително пенсионираните магистрати, сподели Тимерманс и разясни, че в този момент Европейска комисия изследва отчета.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР