Полша не бива да остане член на Европейския съюз на

...
Полша не бива да остане член на Европейския съюз на
Коментари Харесай

Полша не бива да остава в ЕС на всяка цена

Полша не трябва да остане член на Европейския съюз непременно, сподели министърът на правораздаването Збигнев Жобро в изявление за в. " Жечпосполита ". В него той остро се опълчи на избраните от него като " изнудване " рецензии от блока за промените в правосъдната система на Полша, съобщи Ройтерс.

Той направи тези мнения на фона на засилващо се напрежение сред Варшава и Брюксел, подбудено от дълготраен спор за върховенството на закона. Полша е изправена пред краен период до 16 август, докато би трябвало да извърши решение на Съда на Европейски Съюз или евентуално да понесе финансови наказания.

" Аз съм корав съперник на поддаването на противозаконното изнудване, което Европейският съюз прави посредством Съда ", сподели Збигнев Жобро за ежедневника " Жечпосполита ".

" Вярата, че Европейски Съюз е добър чичо, който ни дава пари и че непременно би трябвало да приемем всичките му претенции, е агитация и фалш ", сподели той и добави, че Полша би трябвало да е част от Европейски Съюз, само че не непременно.

Жобро, който е водач на крайнодесния младши сътрудник в ръководещата коалиция, е проектант на промяната на правосъдната власт, която сложи Полша в конфликт с Брюксел. Според Европейската комисия измененията подкопават независимостта на съдилищата в най-големия източен член на блока и Полша би трябвало да приложи решение на Съда на Европейски Съюз, с което се разпорежда страната да разпусне считаната от критици за политизирана дисциплинарна камара за съдии.

Вчера ръководителят на Върховния съд на Полша отчасти замрази работата на камарата.

Управляващата в Полша коалиция " Обединена десница " е надълбоко разграничена по какъв начин да реагира на ултиматума на Брюксел.

По-умереното й крило прикани за компромис, а партията " Обединена Полша " на Жобро упорства, че промените са нужни, с цел да бъдат спрени някои съдии, които имат вяра, че са над закона.
На въпрос дали " Обединена Полша " ще остане в обединението, в случай че Полша одобри решението на Съда на Европейски Съюз, Жобро отговори, че има " предели на компромиса ".

Социологическите изследванията демонстрират, че по-голямата част от поляците поддържат участието в Европейски Съюз. Независимо от това, скорошно изследване, извършено за " Жечпосполита ", сподели, че процентът от поляците, подкрепящи напускането на блока, се е нараснал по отношение на предходните изследвания.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР