Полша може да подпише нов договор за доставка на руски

...
Полша може да подпише нов договор за доставка на руски
Коментари Харесай

Полша може да подпише нов договор за доставка на руски газ, ако не е обвързан с цените на петрола


Полша може да подпише нов контракт за доставка на съветски газ, в случай че цената не бъде привързана към цената на петрола. Това разяснява пред изданието Dziennik Gazeta Prawna ръководителят на полската нефтогазова компания PGNiG Мачей Вожняк.

Договорът за доставка на съветски газ изтича през 2022 година Полша счита в този момент настоящият контракт за неблагоприятен. В началото на септември министъра на енергетиката на страната Кшищов Тхужевски съобщи, че е рано да се разисква занапред нов газов контракт с Русия.

„ Не можем да повторим грешките, които сложиха Полша в неизгодно състояние. Ние няма да подписваме повече контракти, които включват в себе си отрицателни и остарели положения, подписани преди повече от 20 години и с ценова формула, тясно обвързана с цените на петрола “, декларира Вожняк.
Той отбелязва също по този начин, че в случай че бъди подписан нов контракт с „ Газпром “, то той няма да е „ нито за дълъг период, нито за огромни количества газ “.

Полша използва годишно към 15 милиарда куб м природен газ, от които 10 милиарда куб м доставя „ Газпром “.

През 2015 година в северозападната част на Полша в Свиноуйсц бе пуснат в употреба терминал за полутечен природен газ (LNG)с потенциал за 5 млрд куб м. През идната 2016 година полското държавно управление заяви за проекта си, съгласно който посредством терминала в Свиноуйсц, както и газопровода, свързващ Полша с норвежкия шелф, страната ще си обезпечи енергийна самостоятелност от газовите доставки от Русия.

Припомняме, че Полша е най-активната страна, оповестила се срещу газопровода „ Северен поток 2 “.
Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР