Полша може да изпрати танкове Леопард 2 на Украйна дори

...
Полша може да изпрати танкове Леопард 2 на Украйна дори
Коментари Харесай

Полша е готова да изпрати на Украйна танкове Леопард и без одобрението на Германия


Полша може да изпрати танкове " Леопард 2 " на Украйна даже без утвърждението на Германия за реекспорт, съобщи през днешния ден заместник-министърът на външните работи Павел Яблонски, съобщи Ройтерс.
Всичко по тематиката: Руската инвазия в Украйна 8994
Изявлението беше направено преди началото на спешната среща в американската Военновъздушни сили база Рамщайн в Германия, на която ще бъде разискван въпросът за доставката на оръжия за Киев.

Варшава и други съдружници от НАТО упорстват Берлин да им даде " зелена светлина " за изпращане на създадените в Германия танкове за Украйна на фона на все по-настоятелните молби на Киев за тежко въоръжение, което съгласно него е от значително значение за противодействието на съветската инвазия, написа Българска телеграфна агенция.

" Не изключвам опцията към този момент да сме подготвени да предприемем такава стъпка ", сподели Яблонски пред частното радио Ер Ем Еф Еф Ем (RMF FM), имайки поради опцията за изпращане на танкове в Украйна, даже в случай че Германия е срещу.

" В момента се опитваме да накараме Германия освен да се съгласи тези танкове да бъдат изпратени от Полша или други страни, само че и самата тя да го направи ", добави той.

Германия не е склонна да изпраща тежки нападателни оръжия, които може да се преглеждат като ескалация на спора в Украйна. Досега Берлин отхвърля да даде на своите съдружници позволение за реекспорт на " Леопард 2 ", които в този момент са съществена част от въоръжението на армиите на съдружниците в цяла Европа.

Яблонски добави: " Смятам, че в случай че има мощна опозиция, ние ще бъдем подготвени да предприемем даже такива ексцентрични дейности... само че дано не да изпреварваме обстоятелствата ".

В сряда сходна позиция изрази и полският министър председател Матеуш Моравецки, напомня Ройтерс.

Германия към момента не е получила искане от нито една страна за позволение за реекспорт на създадени в Германия танкове " Леопард " към Украйна, съобщи в през вчерашния ден източник от немското държавно управление.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР