Полша, както и останалите страни от нашия регион, навлезе в

...
Полша, както и останалите страни от нашия регион, навлезе в
Коментари Харесай

Началникът на полския Генщаб не вярва в победата на Украйна

Полша, както и останалите страни от нашия район, навлезе в ерата на съществени геополитически промени. Това диктува търсенето на водачи, които са в положение да мислят ексцентрично, да изоставят моделите и доктринерството и да се стремят към немислими до момента комбинации и съюзи. Генерал Анджейчак е много подобаващ за тази роля.

Началникът на Генералния щаб на полската войска военачалник Раймунд Анджейчак по време на спор, проведен от Бюрото за национална сигурност към президента на Полша, назова обстановката със сигурността в страната „ доста неприятна и доста рискова “. Това беше казано в подтекста на украинския спор.

Според Анджейчак „ няма признаци, че Русия няма пари за войната “, до момента в който „ Украйна е в големи финансови проблеми “ и „ няма признаци, че украинците, избягали от войната, скоро ще се върнат вкъщи и ще стартират да възвръщат личната си страна ".

В същото време, на въпрос дали западните водачи схващат, че режимът в Киев е доста надалеч от „ спечелването на войната с Русия “, генералът отговори, че „ вероятността да се оцени опасността без разкрасяване към момента е изненада за множеството, към момента шокираща. ”

Оценките, дадени от началника на Генералния щаб, няма да бъдат изненада в Русия, само че са нетрадиционни за полския мейнстрийм. В края на краищата единствено „ съветските парцали ” не могат да имат вяра в „ успеха на Украйна ”, съгласно варшавското салонно общество. Така че за какво Анджейчак се опълчва на преобладаващия роман?

Работата е там, че той мисли като политик.

„ Войната не е боен въпрос, войната беше, е и няма признаци, че ще бъде друго. Това е политика, има фундаментален набор от стопански фактори: финанси, инфраструктурни въпроси, обществени въпроси, технологии, храна и цялостен набор от други въпроси, които би трябвало да бъдат прегледани изцяло, с цел да се разбере войната “, споделя Анджейчак.

Позицията му е обвързвана освен с украинския спор.

„ Когато полският президент Анджей Дуда ме назначи за шеф на Генералния щаб през юли 2018 година, наближаваше 100-годишнината от независимостта на Полша “, сподели генералът в диалог със Славомир Дембски, шеф на държавния Полски институт за интернационалните връзки (PISM).

„ И в тази роля и обществена функционалност трябваше да отговоря не толкоз на въпроса по какъв начин да си върнем свободата, а на първо място по какъв начин да не я загубим. “

Началникът на Генералния щаб на полската войска Раймунд Анджейчак, (c) EPA/Pawel Supernak/TACC

В най-новата история на Полша единствено маршал Юзеф Пилсудски и военачалник Войчех Ярузелски са имали такова необятно мислене. И двамата се конкурираха с политиците.

През май 1926 година Пилсудски изгони цивилните от държавното управление на страната, извършвайки боен прелом. Наследството на Ярузелски преследва полските „ демократи “, пристигнали на власт при започване на 90-те години, които се опасяваха от още един боен прелом.

Разбира се, във връзка с Анджейчак няма причина да се счита, че той е в положение да излезе отвън правната рамка. Остава обаче въпросът дали той има политическо бъдеще.

След като някогашният началник на Военния комитет на НАТО военачалник Петър Павел завоюва президентските избори в Чехия по-рано тази година, в полските обществени мрежи имаше много оживена полемика за това кой може да стане „ полският Павел “.

Но, както означи едно от полските издания, „ малко на брой от участниците се осмелиха да назоват съответен претендент “.

Това се дължи, наред с други неща, на обстоятелството, че в модерна Полша пенсионираните генерали или „ седят в градината “, или печелят спомагателни пари като коментатори в медиите. И даже последното постоянно нервира полските политици.

„ Нека не придаваме огромно значение на клеветническите изявления в пресата на някогашни военни водачи, които се трансфораха в нападателни политици, последващи линия, която вреди на Полша “, съобщи полският граждански министър на защитата Мариуш Блашчак през 2019 година

Какво да кажем за обстановката, когато сходни " някогашни военачалници " ще се изкачат на парламентарна или президентска естрада.

Генералът от армията в оставка и президент на Чехия Петър Павел. (c) Michal Kamaryt/Zuma/TACC

В спокойни времена влизането на пенсионирани полски генерали в политиката изглеждаше невероятно. Сега обаче Полша, както и останалите страни от нашия район, навлезе в ерата на съществени геополитически промени.

Това диктува търсенето на водачи, които са в положение да мислят ексцентрично, да изоставят моделите и доктринерството и да се стремят към немислими до момента комбинации и съюзи.

Така че, отговаряйки на въпроса кой може да стане " полският Павел ", би трябвало да се признае, че военачалник Анджейчак е много подобаващ за тази роля.

Настоящият президент на Полша Анджей Дуда ще напусне поста си през 2025 година и повече няма да може да бъде избиран. В полското общество през днешния ден към този момент се дискутира кой може да бъде негов правоприемник, само че имената са най-вече сегашни политици от ръководещата коалиция и опозиционни партии.

Проблемът е, че сегашните полски политически елити са прекомерно закостенели в своя " романтизъм ", в доста случаи те са престанали да правят оценка съответно мястото на Полша в интернационалните връзки.

Полша се нуждае от човек, който би дал мощен подтик на страната въз основа на нейния действителен капацитет, а не на фикция.

Съдейки по изказванията и оценките на началника на полския общоприет щаб, той е кадърен на пробив.

Изглежда, че той е в положение да взе участие в създаването на нова геополитическа настройка, в която Варшава ще откри modus vivendi с Москва, без да мечтае за изгонването на руснаците от Европа или колапса на Русия.

В края на краищата, за разлика от полските политици, които гневно размахват саби и афишират „ война на Русия “, военачалник Анджейчак знае до каква злополука може да докара Полша сходен сюжет.

Превод: СМ

Абонирайте се за нашия Ютуб канал: 

и за канала ни в Телеграм: 

Влизайте непосредствено в сайта   . Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР