Полша иска постоянно военно присъствие на САЩ и е готова

...
Полша иска постоянно военно присъствие на САЩ и е готова
Коментари Харесай

Полша плаща 2 милиарда долара на САЩ, за да я защитят с военна база от агресивната Русия

Полша желае непрекъснато военно наличие на Съединени американски щати и е подготвена да даде до 2 милиарда $, с цел да го получи, съгласно предложение на Министерството на защитата на страната, с което се е сдобил локалният новинарски портал Onet, написа европейската редакция на електронното издание Politico, представено от Фокус.

Полското предложение отразява отдавнашно предпочитание на Варшава да построи по-тесни връзки в областта на сигурността със Съединени американски щати и да има американски бойци на своя територия, написа изданието.

Усилията за това датират от влизането на Полша в НАТО през 1999 година, само че закупи незабавен темперамент в подтекста на съветската анексия на Крим преди четири години и, както мисли Politico, агресивното й държание по отношение на Алианса.

Американското издание разяснява, че случвайки се единствено месец преди водачите от НАТО да се съберат на среща в Брюксел, полската самодейност сигурно ще провокира гнева на Русия и ще бъде възприета със песимизъм от европейските съдружници, които желаят да подобрят връзките си с Москва, като да вземем за пример, Италия и в някои случаи Германия.

„ Предложението отразява ясната и належаща потребност да се разположи за непрекъснато
американска бронирана дивизия в Полша, а Варшава ще се ангажира да подкрепи доста това, давайки $1,5 – 2 милиарда за установяването на взаимни военни съоръжения и обезпечаването на по-свободно напредване на въоръжените сили на Съединени американски щати “, се споделя в документа на военното министерство.

Там се прибавя още, че Варшава ще се задължи „ да споделя тежестта на военните разноски, което би направило решението по преференциално за американското държавно управление и би отстранило паниките на Конгреса в несигурните бюджетни времена “.

От пресслужбата на полското Министерство на защитата са удостоверили, че документът, озаглавен „ Предложение за непрекъснато военно наличие на Съединени американски щати в Полша “ и датиран от 2018 година е същински и са декларирали, че не е систематизиран.

Документът съдържа информация за препоръчаните места за военни бази, лечебни заведения и вероятни учебни заведения, или даже гимнастически салони за фамилиите на военнослужещите. Той е изпратен на американското държавно управление и Конгреса.

Politico изяснява, че сега в Полша има американски военни формирования и елементи на НАТО, които са ситуирани в страната на ротационен принцип и се движат сред Полша и трите балтийски страни на север.

Като очевиден знак за възходящите неразбирателства вътре в полското държавно управление, военното ведомство удостовери, че е изпратило предлагането във Вашингтон преди да се съветва първо с външното министерство и – още по-важно – без знанието на президента Анджей Дуда, който е главнокомандващ въоръжените сили на страната. „ Документът не изискваше детайлни контакти с Министерството на външните работи “, обявиха от пресслужбата на военното министерство посредством имейл до Onet.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР