Полша има право на репарации от Германия заради щетите, нанесени

...
Полша има право на репарации от Германия заради щетите, нанесени
Коментари Харесай

Полският премиер отново поиска от Германия репарации за Втората световна война

Полша има право на репарации от Германия поради вредите, нанесени през Втората международна война, сподели министър председателят на страната Беата Шидло, представена от " Дойче веле " и " Политико ".

С думите си Шидло повдигна още веднъж въпрос, който съгласно Берлин от дълго време е " дефинитивно решен ", защото Варшава се отхвърля от репарациите още през 1953 година и половин век по-късно, при присъединението си към Европейски Съюз през 2004 година, повтаря, че няма да желае такива заплащания от Германия.

Според премиера обаче " Полша приказва за правдивост. Ние се явяваме жертви на Втората международна война, на която не са присъдени никакви компенсации, " добави Шидло в четвъртък. Тя прикани съперниците на сходна позиция да се " извърнат към историята ".

Това не е първият случай от последните месеци, в който представители на полските управляващи повдигат тематиката за репарациите. Подобни изказвания по-рано направи и министърът на защитата на страната Антоний Мачеревич, а преди няколко седмици и депутатът от упрявлаващата партия " Право и правдивост " Аркадиуш Мулярчик съобщи, че в бюрото за юридически разбори към полския парламент проучват опцията такива претенции да бъдат предявени публично.

Кампания на ръководещите

Позицията не се споделя от всички ръководещи - тя е поставяна под въпрос от президента Анджей Дуда и външния министър Витолд Вашчиковски, отбелязва " Политико ". Изданието обаче показва, че все пак през последните месеци управляващите в Полша употребяват другарски настроени към тях медии, с цел да водят антигерманска акция. Пример е изображението, оповестено от уеб страницата на дясната телевизия " Република ", с напдис " Репарациите освобождават ", който трансформира надписа на входа на концентрационния лагер " Аушвиц ".

Вдъхновението за тази акция идва от водача на ПиС Ярослав Качински, който на партийна конференция през юли сподели: " Полша в никакъв случай не се е отказвала от репарациите от Втората международна война. Който мисли по този начин, бърка. " Повечето представители на ПиС, изказвали се по тематиката, приказват за " милиарди долари ", които дължи Германия, на корицата на дясно насочено списание се появи и сумата 6 трилиона.

Обвиненията идват на фона на диспути в Брюксел за противоречива правосъдна промяна и други стъпки, с които съгласно Европейската комисия Полша се отклонява от стандартите на демокрацията и върховенството на закона. ПиС упреква Берлин, че се пробва да повлияе на дебата по този начин, че той да приключи с отрицателни последствия за Варшава.

За последно разногласието за репарациите беше на дневен ред през 2015 година, когато тогавашният немски външен министър Франк-Валтер Щайнмайер, който в този момент е президент, сподели, въпросът е " правно и политически позволен ". Темата обаче остава значима за Полша, където скорошно изследване сподели, че 63 на 100 от жителите поддържат концепцията страната им да желае обезщетение от Германия.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР