Полша и Унгария обявиха победа, след като блокираха идеята за

...
Полша и Унгария обявиха победа, след като блокираха идеята за
Коментари Харесай

Полша и Унгария обявиха победа срещу обвързването на парите от ЕС с върховенството на закона

Полша и Унгария оповестиха победа, откакто блокираха концепцията за обвързването на върховенството на закона с отпускането на средства от Европейски Съюз. Това стана по време на срещата на високо ниво в Брюксел, отдадена на проекта за възобновяване на стопанските системи на 27-те от последствията от пандемията от новия ковид, съобщи немската осведомителна агенция ДПА.

Обвързването на достъпа до финансирането със спазването на върховенството на закона бе една от основните ябълки на раздора на сложните договаряния сред 27-те членки на Европейски Съюз, които тази заран реализираха съглашение.

И Унгария, и Полша, които си навлякоха остри рецензии от Брюксел поради отклоняването им от стандартите на Европейски Съюз за народна власт и правосъдна система, пламенно се противопоставяха на такова обвързване. В последна сметка въпросът бе решен на срещата на високо ниво с компромис, който разрешава и на двете страни да настояват, че техните ползи са били предпазени.
" Унгария и Полша освен съумяха да си обезпечат обилни суми, само че и да защитят националното си достолепие ", съобщи унгарският министър председател Виктор Орбан на конференция с полския си сътрудник Матеуш Моравецки в Брюксел. " Успешно бе отхвърлено всяко изпитание да се обвържат два значими въпроса - парите на Европейски Съюз и върховенството на закона ", добави Орбан. Моравецки разгласи, че страната му ще получи 124 милиарда евро директни помощи, а като се прибавят и парите, които ще бъдат отпуснати като заеми, общата сума за Полша е 160 милиарда евро.

Но въпреки всичко  в заключителния текст от срещата се показва, че Европейски Съюз акцентира смисъла на отбраната на финансовите ползи на съюза и спазването на върховенството на закона. На тази основа се вкарва система, с която се пазят бюджетът и проектът за възобновяване от пандемията от ковид. Следователно при отпущането на пари би трябвало да има условия, отбелязва ДПА. В този подтекст Европейска комисия би трябвало да може да предлага ограничения при нарушавания, които Съветът на министрите ще одобри с квалифицирано болшинство.
Европарламентът към този момент е задействал процедура по Член 7 (за върховенството на закона) против Полша и Унгария поради опасения за неспазване на свободата на медиите и накърняване на независимостта на съда. В последна сметка това може да докара до отнемането на правото на глас на санкционараната страна, само че тава е малко евентуално, показва ДПА.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР