Полша и САЩ са близо до сделка за увеличено американско

...
Полша и САЩ са близо до сделка за увеличено американско
Коментари Харесай

"Ройтерс": Няма да има "Форт Тръмп" в Полша

Полша и Съединени американски щати са покрай договорка за увеличено американско военно наличие в централноевропейската страна, в това число повече личен състав и инфраструктура, преди визитата на президента Анджей Дуда във Вашингтон през юни, оповестява "Ройтерс ".

Но остават различия по въпроса кой ще заплати за ново оборудване, както и по тази причина какъв брой дълго ще трае американския ангажимент.
Полски и американски публични лица се надяват, че договорката, препоръчана от Варшава през септември, ще бъде утвърдена от Дуда и американския му сътрудник Доналд Тръмп при визитата.

Споразумението би засилило трансатлантическите старания за въздържане на Русия – приоритет на Запада, който оказва все по-голям напън над Москва поради анексирането на Крим от източния полски комшия Украйна.

След месеци на договаряния на по-ниско равнище осведомени обявиха, че съглашението няма да прилича първичното искане на Дуда за непрекъсната американска база, която да се споделя „ Форт Тръмп “.

„ Няма „ Форт Тръмп “, съобщи представител на американските управляващи, поискал анонимност.

Други източници обясниха, че Вашингтон и Варшава са покрай договорка за увеличение на непостоянното наличие на американски военнослужещи в страната с 1000-1500 бойци. За момента те се към 4500 и са ситуирани на ротационен принцип в границите на НАТО.
Вместо нова американска база Съединени американски щати ще модернизират или основат нови обекти в съществуващи полски бази, обявиха американски и полски източници.

Не се чака и градеж на писта за американски безпилотни летателни апарати.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР