Полша и Чехия възобновяват работата по изграждането на газопровода Сторк-2

...
Полша и Чехия възобновяват работата по изграждането на газопровода Сторк-2
Коментари Харесай

Чехия и Полша възобновяват строежа на газопровода Сторк-2

Полша и Чехия възобновяват работата по построяването на газопровода " Сторк-2 " (Stork II). Това съобщи пред публицисти министър-председателят на Чехия Петр Фиала по време на стопански конгрес извършен в полския град Карпач, където той е разговарял със своя сътрудник Матеуш Моравецки, съобщи Чешката информационна организация (ЧТК), съобщи Българска телеграфна агенция.

Строителството на тръбопровода, който е подсилен от Европейския съюз, бе замразено, когато министър-председател на Чехия беше Андрей Бабиш. Изграждането на оборудването, което ще върви от чешката граница до разположения на Балтийско море полски град Швиноуйшче, ще разреши увеличение на опциите за газова диверсификация в Европа и понижаване на зависимостта от съветски енергоизточници.

" Има повече разновидности, които могат да бъдат приложени. Определено би трябвало да приказваме за някаква форма на таван на цените ", сподели Фиала, който счита, че идната в петък среща на енергийните министри на страните членки на Европейски Съюз може да докара до това решение. Премиерът назова плана основен за обезпечаването на бъдещата енергийна сигурност на Чехия. Тръбопроводът " Сторк-2 " ще понижи зависимостта от съветски газ посредством свързване на резервоари за предпазване на полутечен природен газ в Швиноуйшче и хърватския остров Крък, показват още от ЧТК. Първата част - " Сторк-1 ", свърза Полша и Чехия през 2011 година, само че тръбата разрешава единствено потока на газ от Чехия към Полша, само че не и в противоположна посока.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР