Полша е уверена, че ще се справи без руски газ

...
Полша е уверена, че ще се справи без руски газ
Коментари Харесай

В Полша разказаха с какво могат да заместят газа от Русия

Полша е уверена, че ще се оправи без съветски газ след 2022 година - разчита на полутечен природен газ и личен рандеман в Северно море. Това разгласи шефът на полската държавна петролно-газова компания PGNiG Петер Вожняк.

По-рано PGNiG уведоми съветския газов колос " Газпром " за желанията си да не удължава контракта за закупуване на газ, който изтича в края на 2022 година

" Предварително сме се погрижили да имаме контракти в размера на вътрешното търсене и даже повече от това търсене ", посочи Вожняк в ефира на полската телевизия.

Той отбелязал, че Полша разчита на полутечен природен газ (LNG). " Основните сътрудници не са единствено Съединени американски щати, само че и Катар. Напоследък ние купуваме и доста полутечен природен газ от Норвегия ", посочи шефът на PGNiG.

Освен това Полша разчита на личния си рандеман в Северно море. " Ние купуваме залежи в Северно море - към този момент четири години поредно. Към момента имаме 26 концесии, от които ще произвеждаме газ. Частично към този момент произвеждаме, а частично тези концесии и тези залежи са в развой на строителство и подготовка за произвеждане ", добави Вожняк.

" Ние ще произвеждаме от тези залежи и от идващите, които ще закупим, към 2,5 милиарда куб. метра газ, които ще бъдат превозени до Полша по строящия се газопровод Baltic Pipe ", добави той.

" Това е всичко - портфолиото с полутечен природен газ и портфолиото с находищата, както и производството в страната, което е общо към 4 милиарда куб. метра, ще замести съвършено за нас това, което имаме в този момент - т. е. контракт с " Газпром ", заключи шефът на PGNiG.

PGNiG има няколко дълготрайни контракта за доставка на полутечен природен газ от Съединени американски щати. Договорът с Cheniere Marketing International планува приемането от Полша в интервала 2019-2022 година годишно на към 0,52 млн. тона полутечен природен газ (приблизително 0,7 милиарда куб. метра газ след регазификация), а от 2023 до 2042 година - по 1,45 млн. тона (1,95 милиарда куб. метра след регазификация). Договорът с Venture Global LNG планува доставката на 2 млн. тона полутечен газ годишно в Полша в течение на 20 години, което подхожда на 2,7 милиарда куб. метра газ след регазификация. /news.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР