Полша е страната, където избухва Втората световна война и където

...
Полша е страната, където избухва Втората световна война и където
Коментари Харесай


Полша е страната, където избухва Втората световна война и където съветската империя започва да с

Полша е страната, където избухва Втората международна война и където руската империя стартира да се разпада. Сега Полша може още един път да изиграе основна роля в европейската история. Борбата сред Европейската комисия в Брюксел и полското държавно управление се обрисува като екзистенциално тестване за Европейски Съюз, написа във в. " Файненшъл таймс " журналистът Гидиън Рахман, представен от Българска телеграфна агенция.

През декември Еврокомисията за пръв път задвижи процедура, която може да лиши страна членка от правото да гласоподава при взимане на общи решения. Полското държавно управление е упреквано, че нарушава основополагащите правила на Европейски Съюз, в това число " демокрацията, равенството, върховенството на закона и спазването на човешките права ".

Европейската комисия дълго време изпитваше мъчителни съмнения дали да предприеме нещо против Полша. От една страна, тя към момента е същинска народна власт, тъй като там има мощни самостоятелни медии и дейни опозиционни партии. От друга страна, полското държавно управление към този момент стартира да вгорчава живота на самостоятелните медии и се пробва да прокара " промени " в изборната система, които пораждат опасения до каква степен почтени ще са идващите избори.

Тези, които се надяват, че Европейски Съюз ще завоюва решителна победа против популисткия авторитаризъм в Полша, евентуално ще бъдат разочаровани, тъй като Брюксел и в двата случая може би е в губеща позиция. Ако Европейски Съюз не бе подхванал нищо, щеше да бъде упрекнат в занемаряване на заканите против демокрацията и върховенството на закона. Но след задвижване на процедурата против Варшава националистическото държавно управление може да жигосах задграничните бюрократи, които се пробват да подкопаят полската самостоятелност. Дори по-зле - Европейски Съюз може изцяло да загуби борбата. Унгария, която също върви към властнически популизъм, заплаши да наложи несъгласие на всеки ход против Полша. Така Европейски Съюз ще наподобява безпомощен, разграничен и некадърен да отбрани изконните си полезности.

Аргументите, че Европейски Съюз ползва двойни стандарти, са подкрепени от събитията в Испания, където определени от народа политици бяха хвърлени в пандиза за образуване на референдум за самостоятелност на Каталуния. Да, Европейски Съюз може да отвърне, че референдумът е бил противозаконен, че испанските съдилища работят според конституцията и свободата на медиите е ненакърнена. Обаче държавното управление във Варшава ще съобщи, че Испания, а не Полша, вкарва опозиционни политици в пандиза.

С измененията в полското държавно управление от предходната седмица може би към този момент се върви към компромис и Европейски Съюз, претрупан с промяна в еврозоната и Брекзита, може би е податлив да одобри всяко полско предложение за мир. Но това, споделя Гидиън Рахман, ще е неточност, тъй като проблемите с Полша и Унгария са предизвикателство към основополагащите полезности на Европейски Съюз и са даже по-важни от Брекзита.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР