Полша е на предпоследното 36-то място в последното издание на

...
Полша е на предпоследното 36-то място в последното издание на
Коментари Харесай

Полската данъчна система е една от най-лошите в Европа

Полша е на предпоследното 36-то място в последното издание на, обхващащо 37-те страни, членки на Организацията за икономическо съдействие и развиване (ОИСР). В дъното на ранглиста за конкурентоспособност на данъчните системи, направена от Американската данъчна фондация, е Италия (начело са балтийските републики Естония – 1. място, и Латвия (2. Място) – бел. р.). Полша резервира позицията си от предходната година, само че е с три позиции по-надолу отпреди две години, се отбелязва в публикация на Форум за гражданско развиване (FOR) – неправителствена организация, основана от проф. Лешек Балцерович, оповестена в 4liberty.eu – платформа за специалисти и интелектуалци от Централна и Източна Европа

Индексът мери качеството на данъчната система в пет области: корпоративно данъчно облагане, облагане на физически лица, облагане на потреблението, данъчно облагане на благосъстоянието и правила за облагане на трансгранични действия. Показателят отразява освен самите ставки (конкурентоспособност), само че и сложността, обвързвана с голям брой желания и изключения (неутралитет).

Най -значимият проблем на полската данъчна система е нейната трудност, пишат създателите от FOR. Страната се показва едва във връзка с данъчната основа за облагане на потреблението, което е обвързвано със съществуването на необятен набор от понижени ставки на Данък добавена стойност.

Индексът не взема поради аспект, който е изключително мъчителен за полските данъкоплатци, а точно неустойчивостта на регулациите и несигурността, обвързвана с тяхното въвеждане. Данъчните разпореждания в Полша се трансформират много постоянно и имат за цел да запуши пробойните. По-големият проблем обаче е, че се трансформира в процедура ставките да се дефинират в края на календарната година, с цел да влязат в действие от 1 януари на идната. Тази неустановеност се усилва в допълнение от работата по данъчната промяна, така наречен полска договорка, която въобще не дава отговор на казуса с несъразмерната трудност на полската данъчна система, разпознат от Данъчната фондация.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР