Полша беше обвинена, че отказала да пусне във въздушното си

...
Полша беше обвинена, че отказала да пусне във въздушното си
Коментари Харесай

Полша не допуснала руски самолети с помощ за Италия?

Полша беше упрекната, че отказала да пусне във въздушното си пространство съветски самолети, летящи за Италия с филантропична помощ за справяне с ковид.
Това съобщи съветският сенатор и някогашен ръководител на Комисията по интернационалните работи към Държавната дума Алексей Пушков, представен от съветски и италиански медии.
Според него това е измама на равнище държавна политика. Освен това става въпрос за помощ, която е предопределена за съдружник на Полша в Европейски Съюз и НАТО, уточни още Пушков.

Руската федерация изпрати 14 военно-транспортни самолета Ил-76 към Италия. Руски вирусолози дойдоха в страната, с цел да оказват помощ за справяне с пандемията от COVID-19. Италия е европейската страна, която е най-засегната от ковид.
Така самолетът в действителност не минава по късия маршрут който включва прелитането на Украйна, Беларус и Полша, а доста по-дългия маршрут, летящ над Сочи, Черно море, Сърбия и България.
От своя страна, от полското външно министерство незабавно дадоха отговор, че става въпрос за подправена вест, която хвърля сенки върху европейското съдействие.

Министерството посочи, че Русия в никакъв случай не е желала влизане в полското въздушно пространство и новината за хипотетичния отвод на Полша е неоснователна и погрешна.
„ Радио Полша ” пък написа, че съветските въоръжени сили са нараснали въздушните интервенции покрай границите на НАТО, тествайки готовността на алианса по време на пандемията. Руски стратегически бомбардировачи летят все по-често над Атлантика и Северно море, тествайки реакцията на натовските сили на фона на пандемията.
В отчет се споделя, че Москва желае да ревизира готовността на НАТО и времето за реакция, което може да е забавено поради изместения фокус към справяне с заболяването. Някои от страните в НАТО активизираха и армиите си в помощ на популацията.
В събота президентът на Русия Владимир Путин удостовери, че ще дават помощ на Италия, която е най-засегнатата страна в Европа.
След това седем самолета Ил-76 от военнотранспортната авиация на Върховен касационен съд на Русия излетяха от летище " Чкаловски ", Московска област, за Италия, с цел да доставят съветски военни лекари - вирусолози и епидемиолози, а също и съвременно съоръжение за диагностика и стерилизация.
Медицинската помощ, която Русия оказва на Италия в битката с ковид, няма за цел да се завоюва поддръжката на Рим за повдигане на глобите на Европейския съюз против Москва, съобщи представителят на Кремъл Дмитрий Песков.
" Очевидно е, че това е обвързвано с превантивни ограничения, решението носи предпазен темперамент във връзка със обстановката към общата битка с ковид ", съобщи Песков.
Междувременно, Русия изключи жителите на съюзените с нея някогашни руски републики от възбраната за влизане в страната на чужденци поради предварителната защита против разпространяването на ковид.
В Италия към момента  има над 63 000 случая на ковид и повече от 6000 умряли.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР