Половите стереотипи са пречка пред развитието на потенциала смятат 80%

...
Половите стереотипи са пречка пред развитието на потенциала смятат 80%
Коментари Харесай

Тук си, за да бъдеш чута

Половите стандарти са спънка пред развиването на капацитета считат 80% от дамите. Това демонстрира световно изследване на Mars, Inc., един от най-големите производители на храни в света, чието портфолио включва марки като M&M’s, Snickers, Twix, Orbit, Whiskas и Pedigree. Компанията неотдавна показа формалните резултати от самодейността си #HereToBeHeard – нова световна акция, която предизвиква равенството сред половете и оказва помощ на дамите да доближат цялостния си капацитет.

Последната година и половина се оказа същинско предизвикателство за редица компании. Бизнесът трябваше да премине от офлайн в онлайн режим, което оказа изключително въздействие върху дамите и работната им среда. Голяма част от дамите трябваше бързо да се приспособяват към работата от у дома и от тях се изискваше сполучливо да съчетават хоумофиса с грижите за децата и фамилията през цялото време на пандемията. В резултат на сложните и несигурни времена висок % от дамите в международен мащаб изгубиха работата си, сложени пред предизвикването да се грижат за себе си и своите фамилии. Covid-19 рецесията върна с цели 136 години обратно постигнатото във връзка с половото тъждество и разклати ролята на дамите в работната им среда, което коства загуба на общо 64 млн. работни места и 800 милиарда $ доходи – общият Брутният вътрешен продукт на 98 страни.

Какво би трябвало да се промени съгласно дамите, с цел да могат повече от тях да доближат цялостния си капацитет? Този въпрос зададе и Mars, Inc. като част от световното си изследване и събра отговори от 10 319 дами от 88 страни. Дами от целия свят се сплотиха и приканиха за систематична смяна и унищожаване на бариерите, с които се сблъскват всекидневно от страна на работодатели, общности и даже държавни управления.

Проучването е част от програмата на Mars – Full Potential, за поощряване на дейностите по повод равенството сред половете. Резултатите от акцията #HereToBeHeard (от англ. ез. „ Тук си, с цел да бъдеш чута “) са факт с помощта на взаимната работа на Mars с самодейността Oxford Future of Marketing Initiative (FOMI) в бизнес учебното заведение Saïd Business School на Оксфордския университет и външни анализатори.

Пълното пълноправие е допустимо

Чрез композиция от разнообразни разбори екипът разпознава 28 тематики, качествено групирани в осем най-често споменавани от дамите аспекти. Сред най-единодушните отговори бе апелът за завършек на систематичната дискриминация и нездравословните полови стандарти, където цели 80% от интервюираните дами сплотяват своето мнение.

На второ място дамите приканват за по-стабилна роля при вземането на решения и подчертават върху нуждата от равни кариерни благоприятни условия. Отбелязват и потребността да получават поддръжка в ролята им на родители и баланс във връзка с работа/личен живот. Един апел обаче приковава вниманието по повод работната им среда...

Равни кариерни благоприятни условия и възнаграждение

За да поддържа напъните за реализиране на полово тъждество в международен мащаб, Mars, Inc. проучва резултатите от извършеното изследване и даде на практика рекомендации за това по какъв начин бизнесът може да реагира. Сред тях са баланс сред половете в качеството им на водачи, обезпечаване на опция за гъвкава работа, удължение на майчинството и поддръжка за психическото и физическото здраве на дамите. Mars отбелязва и потребността мъжете да се трансфорат в съдружници на дамите, а бизнесите – да поддържат процеса и да покажат своята позиция. Така дамите могат да развият цялостния си капацитет.

„ Кампанията #HereToBeHeard („ Тук си, с цел да бъдеш чута “) е нашият метод да покажем поддръжката си към всички тези дами – водачи, които са същински експерти в това, което вършат. Отдадени сме на задачата ни да създадем среда на последователност, в която хората без значение от техния пол, раса или половост са равноправни и не срещат ограничавания. За да го реализираме обаче, първоначално би трябвало да възстановяваме лидерската роля на дамата в днешния свят. Не единствено като чиновник на Mars, само че и като жена съм доста горда, че районът UBBAI, от който и България е част, се показва извънредно добре във връзка с равенството сред половете. Въпреки това ни чака още работа “, разяснява Ваня Вагич, управител „ Корпоративни въпроси “ за района UBBAI в Mars.

Кремена Лефтерова, управител „ Човешки запаси “ за Балканите, прибавя: „ Сега, когато сме изцяло наясно с упоритостите и компликациите пред дамите, можем да се борим за цялостно пълноправие. Ако осигурим поддръжка на всички тези дами, ще реализираме задачите си напълно скоро “.

Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР