Половинчатото решение на Запада да започне обучение на украинци на

...
Половинчатото решение на Запада да започне обучение на украинци на
Коментари Харесай

С обучението на украинци на F-16 Западът тества реакцията на Москва

Половинчатото решение на Запада да стартира образование на украинци на F-16, без да предава самите самолети е опит да се тества реакцията на Москва по този въпрос. Това написа УНИАН, като се базира на немското издание Bild по усещания от срещата на Г-7 в Япония, съобщи.

Изданието отбелязва, че западните страни от дълго време настойчиво отхвърлят да трансферират съвременни изтребители на Украйна, само че в този момент президентът на Съединени американски щати Джо Байдън е дал позволение украинските водачи да бъдат обучавани на американски F-16. Володимир Зеленски към този момент разгласи, че това е " историческо решение “, което " ще укрепи доста нашата войска в небето “.

" Изтребителите са голяма стъпка в подпомагането на Украйна. <...> Все още не е ясно дали F-16 въобще ще бъдат ситуирани в разгара на войната. Или би трябвало да възпират Русия от нова офанзива в бъдеще. Или може би Западът ревизира реакцията на Москва, решавайки да стартира образованието на водачи в този момент. И по-късно да достави [бойните самолети] по-бързо от предстоящото ", цитира украинската медия.

В цитираната публикация на немското издание се акцентира, че Кремъл е отправял жестоки закани в опит да ограничи доставките на западни оръжия за Украйна. Но в реалност всички тези закани са се оказали единствено празни думи.

Bild счита, че договарянията за доставка на западни бойни самолети за Украйна ще стартират след няколко месеца, когато приключи образованието на украинските водачи.

Обучение на украинци на F-16

Президентът на Съединени американски щати публично съобщи, че Съединени американски щати не са срещу украинските водачи да стартират образование на американски самолети F-16. Малко по-късно английският министър председател Риши Сунак добави, че украинците ще бъдат обучавани от пет страни - Англия, Съединени американски щати, Холандия, Белгия и Дания.

Тогава американският канал NBC News заяви с позоваване на източници, че Западът ще трансферира самите самолети в Украйна, само че към момента не е подготвен да разгласи публично това. На срещата на върха в Япония Зеленски изрази убеденост, че Украйна ще получи самолетите.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР