Половината засегнати от заболяването обаче не знаят, че страдат от

...
Половината засегнати от заболяването обаче не знаят, че страдат от
Коментари Харесай

Доц. Златарова, офталмолог: Половината болни от глаукома не знаят за заболяването

Половината наранени от болестта обаче не знаят, че страдат от него, тъй като е безсимптомно. Това съобщи в изявление за Дарик доцент Зорница Златарова, шеф на Консултативно-диагностичния блок в Очна болница и помощник в Катедрата по очни заболявания и зрителни науки към Медицинския университет във Варна.

Голяма част от страдащите от глаукома отиват на офталмолог едвам когато изгубят зрителна заостреност. Когато се появят признаци е към този момент късно, по тази причина би трябвало да отидем на доктор при притеснение на зрителното поле. То обаче се вижда мъчно, тъй като става постепенно във времето и незабелязано.

Най-застрашени от глаукома са хората на възраст над 45-50 години. Тогава по-често се среща болестта. Друг главен рисков фактор е нарасналото вътреочно налягане. Рискът от насърчаване на болестта е неведнъж по-голям за хора с болен от глаукома в фамилията, изясни експертът по очни заболявания с богат клиничен опит.

Близо 80 000 българи страдат от глаукома, по данни на Българското глаукомно сдружение, в чийто Управителен съвет е и доцент Златарова.

До 23 март във варненската Очна болница се организират безвъзмездни профилактични прегледи за глаукома. Те са част от Световната седмица за битка с глаукомата - втората по периодичност причина за загуба на зрение. Кампанията е по самодейност на Катедрата по очни заболявания и зрителни науки към Медицинския университет.

Интересът към акцията е огромен, а дотук скрининговата стратегия е обхванала над 80 души, разкри доцент Златарова.

Продължителната работа с компютър в климатизирано помещение може да провокира изсъхнало око. Състоянието се показва в възприятие за непознато тяло в очите, а лекуването нормално става с изкуствени сълзи.

Има изследвания, които свързват увеличаващия се % на младежи с късогледство с несъразмерната приложимост на мобилните устройства. Непрекъснатото играене на игри и води до натоварване на очите на близко разстояние.

При работа пред екран е значимо на всеки 45 минути да се вършат 10-15 минутни почивки и да се гледа на надалеч. Могат да се употребяват и очила с UV филтър, поучава експертът.

Естествените храни, богати на потребни за очите съставки, са зелените листни зеленчуци като спанак и броколи. Те са богати на лутеин, който е един от главните пигменти в макулата на ретината. Затова и при по-възрастните пациенти с очни проблеми се изписват хранителни добавки с лутеин. /dariknews.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР