Половината от задължителните 90-дневни запаси от горива, които трябва да

...
Половината от задължителните 90-дневни запаси от горива, които трябва да
Коментари Харесай

Половината от българския резерв от горива е извън страната

Половината от наложителните 90-дневни ресурси от горива, които би трябвало да поддържа България, се пазят в хранилища на други страни членки от Европейския съюз. Тази процедура – на доктрина а имаш запас, само че той да е отвън граница – датира доста години обратно. Но през лятото на 2020 година, когато ръководи ГЕРБ и министър председател е Бойко Борисов, делът на запасите отвън страната се усилва от 30 на 50%.

Предвид изключителната обстановка в Украйна сега от Българската петролна и газова асоциация оферират съотношението още веднъж да се върне на стойностите отпреди година и половина.

Тогава ние направихме неточност и подкрепихме това предложение, само че на даден стадий в идващите седмици може би е добра концепция, предвид на обстановката, да разгледаме това и да го променим “, разяснява в енергийната комисия в Народното събрание ръководителят на БПГА Живодар Терзиев.

Според Асоциацията измежду страните, където се пазят българските горива, са Унгария, Италия и Словакия. Защо се е стигнало до смяната в съотношението на запасите, които да бъдат съхранявани в чужбина, не стана ясно, а информация в Закона за запасите от петрол и нефтопродукти демонстрира, че тя датира от лятото на 2020 година

По време на полемиката в комисията от Асоциацията обясниха, че въпросните запаси не могат да се употребяват по образеца на Съединени американски щати за преодоляване на цените на горивата, т.е. да се влее на пазара в допълнение количество, което да събори цените. Натрупаните ресурси са само за ръководство на рецесии, когато това количество не може да бъде обезпечено, и са предопределени единствено за коли със особено предопределение, основния за страната бизнес и депутатите.

Специално поддържани количества за интервениране на пазара по сходство на СА, България в никакъв случай не е купувала, стана ясно още по време на съвещанието.
Ако не съветски нефт, то какъв?
В последните дни министър председателят, финансовият и енергийният министри на няколко пъти обясниха, че рафинерията в Бургас „ Лукойл Нефтохим Бургас “ работи с сред 60 и 80% съветски нефт, само че бързо може да стартира да обработва и неруски. Какъв, в случай че не съветски, обаче не излиза наяве. От Петролната асоциация акцентираха, че пред вероятността да бъде заменен доставчикът на горива за България стоят три казуса – какъв брой бързо би пристигнал този размер, на каква цена и ще успеем ли да го получим в Черно море, защото за задачата „ Босфорът би трябвало да продължи да пуска търговски кораби “. Като цяло обаче този развой няма да бъде елементарен и бърз, обясниха от БПГА.

Асоциацията посочи също, че количествата горива в рафинерията за целия месец март са обезпечени, а сега се работи за априлския размер.

Мисля, че стоката ще бъде налична “, разяснява още Терзиев.
Горивата ще нарастват още
По отношение на цените на горивата Терзиев предвижда, че те ще продължат да порастват последователно, само че не пожела да показва съответни, „ тъй като това би било нечиста сделка “. В отговор на депутатски въпроси той разгласи, че не е добра концепция да се смъква ставката на Данък добавена стойност върху горивата, тъй като данъкът е огромен източник на доходи за бюджета. Опцията за краткотрайно унищожаване на условието в бензина да се влага биокомпонента ще докара до това в бъдеще да не може да се вкара отначало това условие. По отношение на акциза Терзиев подсети, че България употребява най-ниската ставка, позволена в Европейския съюз.
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР