Половината от всички американци смятат, че САЩ ще започнат война

...
Половината от всички американци смятат, че САЩ ще започнат война
Коментари Харесай

Все повече американци виждат Иран като заплаха и очакват война

Половината от всички американци считат, че Съединени американски щати ще стартират война с Иран " в границите на идващите няколко години ", съгласно изследване на публичното мнение на Reuters/Ipsos измежду 1007 възрастни, в това число 377 демократи и 313 републиканци, с допустима статистическа неточност от 4 процентни пункта, съобщи БГНЕС.
Докато американците са по-загрижени за Иран като опасност за сигурността на Съединените щати в този момент, в сравнение с бяха предходната година, малко на брой биха подкрепили превантивна офанзива против иранските военни. Но в случай че Иран нападна пръв американските военни сили, четирима от петима считат, че Съединени американски щати би трябвало да реагират с частични или цялостни военни дейности, сочи изследването, извършено сред 17-20 май.
Исторически напрегнатите връзки сред Вашингтон и Техеран се утежниха през май, откакто американският президент Доналд Тръмп втвърди антииранската си позиция и възвърне всички наказания против износа на ирански нефт след решението му преди година да изтегли Съединени американски щати от интернационалното нуклеарно съглашение с Техеран. Съединените щати разположиха самолетоносач и военни сили в региона на Персийския залив в отговор на информация от разузнаването, че Иран може да заговорничи против ползите на Съединени американски щати – изказване, отхвърлено от Иран.
Почти половината - 49% - от всички американци не утвърждават по какъв начин Тръмп взаимодейства с Иран, сочи изследването, като 31% настояват, че те изрично не го утвърждават. Като цяло 39% утвърждават политиката на Тръмп към Техеран.
Проучването сподели, че 51% от възрастните считат, че Съединените щати и Иран ще водят война в границите на идващите няколко години, което е с 8 процентни пункта повече от сходно изследване, оповестено предишния юни. В тазгодишната анкета демократите и републиканците са по-склонни да видят Иран като опасност и да считат, че войната е допустима.
Иран се дефинира от 53% от възрастните в Съединените щати като „ сериозна “ или „ непосредствена “ опасност, което е с 6 пункта повече от сходно изследване от предишния юли. За съпоставяне, 58% от американците характеризират Северна Корея като опасност, а 51% дефинират Русия като опасност.
Въпреки загрижеността си, 60% от американците декларират, че Съединени американски щати не би трябвало да правят превантивна офанзива против иранските военни, а 12% поддържат първи удар. Ако Иран нападна обаче, 79% декларират, че американските военни би трябвало да отвърнат на удара: 40% поддържат стеснен отговор с въздушни офанзиви, до момента в който 39% поддържат цялостна инвазия.
И Съединените щати, и Иран обявиха, че не желаят война, макар че от двете страни имаше войнствени изказвания.
Въпреки решението на Тръмп Съединени американски щати да се отдръпват от иранското нуклеарно съглашение, изследването сподели, че 61% от американците към момента го поддържат, с цел да лимитират евентуалния път на Иран към основаване на нуклеарна бомба в подмяна на анулацията на глобите. Републиканците също поддържаха съглашението, контрактувано от администрацията на президента-демократ Барак Обама.
Съюзниците от Персийския залив и американските държавни чиновници обявиха, че имат вяра, че подкрепени от Иран групи са виновни за поредицата от набези в Персийския залив през последната седмица.
Тръмп съобщи, че би желал да договаря с водачите на Ислямската република. Иранският президент Рухани отхвърли предлагането за договаряния във вторник и съобщи, че против Иран се води " икономическа война ".
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР