Половината от платения годишен отпуск, който работодателите имат право да

...
Половината от платения годишен отпуск, който работодателите имат право да
Коментари Харесай

Работодателите могат да предоставят половината от платения годишен отпуск и на части



Половината от платения годишен отпуск, който работодателите имат право да дават едностранно на служащите си по време на изключителното състояние, може да се дава и на части, а освен едновременно. Неплатен отпуск може да се употребява, единствено в случай че служащите пожелаят . Това разясниха синдикални специалисти по отношение на дейностите на компаниите за опазване на заетостта.

Националният секретар на КНСБ и експерт по трудово право Величка Микова сподели за " Хоризонт ", че съгласно потребностите си работодателят може да дава и по няколко дни седмично от платения годишен отпуск.

" Може да го даде и напълно, т.е. да пусне служащия или служителя 10 работни дни в заплатен годишен отпуск ".

За идния си заплатен отпуск работещият би трябвало да има самостоятелна заповед . Освен това този отпуск не може да се дава със задна дата. За неплатения отпуск, значимо конкретизиране е, че няма ограничаване в продължителността му, само че " По силата на Кодекса на труда 30 работни дни от него се зачитат за трудов и застрахователен стаж – т.е., през този интервал от време или едни 45 календарни дни, служащият и служителят е обезпечаван, за това време му се зачита и трудов стаж ".

31 600 души са регистрирани като безработни от оповестяването на изключителното състояние до вчерашния ден, демонстрират данните на общественото министерство. Пикът е бил, когато за един ден близо 4780 души са останали без работа.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР