Половината от хотелите оставят настанените при тях бежанци, а заради

...
Половината от хотелите оставят настанените при тях бежанци, а заради
Коментари Харесай

Хотелиери неводолни от новите цени за настаняване на украинци

Половината от хотелите оставят настанените при тях бежанци, а поради огромния интерес от страна на хотелиери срокът за кандидатстване по новата филантропична стратегия се удължава до 27 май. Въпреки това измежду хотелиерите има неодобрение във връзка програмата за настаняване на държавното управление. Програмата стартира от 1 юни и планува два разновидността - 15 лева за легло и храна или 10 лева единствено за легло. Програмата не покрива спомагателни услуги като разчистване на стаи и пране на долни дрехи.
От Държавната организация за бежанците оповестиха, че за едно денонощие три пъти повече украинци са напуснали България, в сравнение с са влезнали.
Част от хотелите в Балчик, настанили украински жители, ще продължат да работят и по новата стратегия, въпреки да считат, че новите цени са нереални. Около 7000 са украинците на територията на област Добрич, получили краткотрайна протекция, а местата във ведомствените бази по данни на регионалната администрация са едвам към 500. Според хотелиерите плануванаъа сума за заслон и изхранване е извънредно незадоволителна и би трябвало да бъде преосмислена. Хотелиерите считат, че към 75% от украинците са взели решението да се върнат в страната си или да отидат в друга страна заради неналичието на вероятност да останат в България, която се дължи на усложнената процедура за постъпване на децата им в детски градини и учебни заведения, ниските заплати тук и в това време покачването съвсем двойно на цените на наемите.
" В момента са останали нуждаещите се, " туристите " си отпътуваха. Средствата са извънредно незадоволителни. Ще търсим помощ от БЧК, от този народен контактен център. Кризата не е краткотрайна, ще продължи доста дълго време ", считат хотелиери от Балчик.
Динамична е ситуацията и в Слънчев бряг, където 150 украинци през вчерашния ден трябваше да освободят места в един от огромните хотели. Там на 27 май идват първите проведени групи туристи. Напускащите отиват в други хотели, само че единствено до 31 май. Голяма част от хората още не знаят къде ще отидат.
Частни хотели, общински бази и студентски общежития в област Велико Търново са в неспособност да продължат да одобряват украински жители, които са към 600. " 15-те лв. за нощувка, закуска, обяд и вечеря не са алтернатива, тъй като за 5 лв. не може да се обезпечи храна, друга от мазана филия и купичка постен фасул ", безапелационна е Цанка Димитрова, притежател на хотел в Горна Оряховица.
Отказ да продължат при новите финансови условия завявиха от Стопанската академия в Свищов, в чието общежитие са настанени 30 украински бежанци.
Близо 7000 украински бежанци ще бъдат преместени от курортите край Варна навътре в страната от 28 до 31 май с жп превоз. В момента продължава анкетирането на бежанците и организирането на логистиката с съответните места, където ще бъдат настанени. Това сподели Благомир Коцев, регионален шеф на Варненска област. Около 18 000 от бягащите от войната ще бъдат преместени в държавни бази.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР