Половината от електроенергията в Европа през 2030 г. да бъде

...
Половината от електроенергията в Европа през 2030 г. да бъде
Коментари Харесай

Полски град превръща въглищни мини в търговски центрове и театри

Половината от електрическата енергия в Европа през 2030 година да бъде създадена от възобновими източници. Това са проектите на Европейската комисия.

Снимка: btvnovinite.bg

Полша интензивно работи към този момент в тази тенденция, като модернизира мини и топлоцентрали. Александър Якимович живее в град Битом, където замърсяването на въздуха съвсем всеки ден е десетки пъти над допустимата норма.

Снимка: btvnovinite.bg

„ Всяка заран първото нещо, което върша, е да ревизира качеството на въздуха посредством мобилното приложение и в случай че има замърсяване, наложително си поставям маската”, споделя Александър.
Властите в Полша заменят отоплителни котли на въглища с екологични Страната е с максимален брой градове с рисково високи равнища на фини прахови частици
Битом е измежду най-мръсните градове освен в Полша, а и в цяла Европа. Общината създава стратегия за поетапно извеждане и трансформиране на мините в региона.

Снимка: btvnovinite.bg

„ Решихме да бъдем самодейни, предложихме на държавното управление стратегия, с която да реновираме мините и ги превърнем в спортни зали,театри, в които още веднъж ще бъдат потребни за обществото и ще запазим тяхната идентичност”, разкрива зам.-кметът на град Битом Майкъл Биада.
Снимка: btvnovinite.bg
Така в града 5 от 7 мини към този момент са превърнати в музеи, търговски център и спортни зали. А мина „ Розберк”, която е на повече от 100 години, към този момент е спектакъл.

Снимка: btvnovinite.bg

„ Няколко години ни лиши да реновираме това място. Постоянно има представления - спектакъл, балет и танци”, споделя Анна Петровска, шеф на спектакъл „ Розберк”.

Битом е ситуиран в югозападна Полша, където мините и производството на въглища са главен занаят за хората от десетилетия.
Смогът в Рибник: Замърсяването на въздуха в полския град е в пъти над нормата Основната причина е отоплението с печки на твърдо гориво
В една от мините се създават над милион и 500 хиляди тона въглища на година, които зареждат съвсем всички електро и топлоцентрали в региона.

В битката със замърсяването се включват и огромните енергийни колоси. Тази топлоцентрала ще понижи въглеродните излъчвания в идващите 5 години с 30 %, а до 2030 година с 50.

Снимка: btvnovinite.bg

„ Енергията, създавана от въглища би трябвало да намалее. Затова ние търсим разновидности, фокусирали сме се върху различни, екологични източници на сила, с които да отделяме 0 излъчвания в атмосферата”, изяснява Лукаш Зимоч, представител на топлоцентралата.

Топлоцентралата е осъвременена. И с изключение на въглища гори биомаса, която замърсява въздуха с пъти по-малко нездравословни излъчвания.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР