Половината от българите участват в отглеждането и приготвянето на домашни

...
Половината от българите участват в отглеждането и приготвянето на домашни
Коментари Харесай

Тренд: Всеки пети българин вари домашна ракия, 660 000 клали прасе |

Половината от българите вземат участие в развъждането и приготвянето на домашни артикули. 83% показват, че употребяват домашно приготвени артикули, тъй като считат, че са по-качествени от тези в магазина. 

Близо 2 млн. и 200 хиляди българи (53%) показват, че употребяват домашни алкохолни питиета. 



51% от българите показват, че са взели участие в събиране на годишна продукция. Близо всеки пети е взимал присъединяване във варенето на домакински алкохол, а 660 хиляди (12%) в коленето на прасе. 

Това демонстрират данни от изследване на „ Тренд “ по поръчка на вестник „ 24 часа “, отдадено на приготвянето и потреблението на домашни артикули. Проучването е осъществено в интервала сред 29 август и 5 септември посредством изявленията " лице в лице " измежду 1008 пълнолетни българи. 

79% употребяват домашно приготвени или отгледани артикули, по отношение на 20%, които не употребяват. Данните демонстрират, че с повишение на възрастта нараства и делът на консумиращите домашни артикули. В дребните градове и селата процентът на консумиращите домашно артикули е по-висок спрямо регионалните градове и Столицата.

Най-често употребяваните домашни артикули са туршия с 32%, компоти – 28%. Зеленчуците/ зеленчукови консерви – 25%. Сред желаните домашни артикули от българите са още лютеница, сладко, кисело зеле, ракия, месо, яйца, млечни артикули и т.н. 



Половината от българите заявяват, че вземат участие в отглеждането/ приготвянето на домашни артикули, а 49% показват, че не вземат участие. С повишаването на възрастта се усилва делът на хората, които вземат участие в тези процеси. 81% от живеещите в селата показват, че вземат участие в отглеждането/ приготвянето на домашни артикули. В столицата този дял е 25%.



83% показват, че употребяват домашно приготвени артикули, тъй като считат, че са по-качествени от тези в магазина, а едвам 8% не са съгласни с това. Отново в подтекста на качеството на домашната храна, то 81% споделят, че употребяват домашно приготвена храна, тъй като знаят какво съдържа.

За близо две трети от българите потреблението на домашно приготвени артикули е обвързвана с обстоятелството, че излиза по-евтино. За 27% това не е определящ фактор.

76% употребяват домашни артикули, тъй като им припомнят за усета от детството. 12% не са съгласни. Най-младите в по-голям дял спрямо другите възрастови групи показват, че не са съгласни.

Близо три четвърти показват, че употребяват такива артикули, тъй като има от къде да ги вземат/ кой да им ги създаде. Делът в Столицата е по-малък (50%) спрямо останалите обитаеми места.

55% от българите показват, че си подготвят зимнина, а 43%, че не си. Отново в селата и дребните градове делът на приготвящите е по-висок. В Столицата 33% показват, че си подготвят зимнина. С увеличение на възрастта се усилва делът на участващите в този развой. 



От зимнината, която подготвят, в максимален дял са компотите – 48%, туршия – 46%, лютеница/кьопоолу/ айвар/лютика – 30%, кисело зеле – 28%. Други артикули, които са желани от българите за зимнина са сладка, печени чушки, кисели краставички, консерви, салами, плодове и други

53% показват, че употребяват домашни алкохолни питиета, а 46% – не употребяват. 59% от консумиращите домашни питиета показват, че употребяват ракия. 29% домашно алено вино, а 11% бяло вино.

51% от българите показват, че са взели участие в бране/ събиране на годишна продукция, а 44% в садене. По 42% са надлежно дяловете свързани с превръщане на земя/ копаене/ прекопаване, както и с развъждане на култивиран артикули. 18% са взели участие във варенето на домакински алкохол. 660 хиляди българи са взели участие в действия свързани с коленето на прасе. С най-нисък дял от тестваните варианти е доенето на добитък, което 7% от българите показват, че са правили като активност.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР