Половината от българите не са информирани относно износа на страната

...
Половината от българите не са информирани относно износа на страната
Коментари Харесай

Половината от българите не знаят какво изнася страната ни

Половината от българите не са осведомени по отношение на износа на страната и показват маслодайната роза и млечните артикули за едни от най-търгуваните артикули. Електротехническата промишленост и машиностроенето образуват по-голямата част от българския експорт.

Това стана ясно от социологическо изследване на " Тренд ", което беше показано от Димитър Ганев в границите на форума " Да извадим триумфа от анонимност ".

52% са на мнение, че българският експорт като продукция е първокласен, до момента в който едвам 12% са на противоположното мнение. 36% не знаят или не могат да преценяват, което пък демонстрира слаба осведоменост.

39% от българите са на мнение, че е допустимо у нас да се прави сполучлив бизнес, до момента в който 34% не са съгласни с това.

На въпроса в каква посока се развива българската стопанска система 31% от интервюираните споделят, че се развива в положителна, а 49% - в отрицателна.

74% считат, че в електронните медии доминират отрицателните вести.

63% от запитаните желаят да научават за българските бизнесмени.

" Икономиката на България е излязла от 19 век ", счита основният икономист на Института за пазарна стопанска система Лъчезар Богданов. По думите му износът на България в интервала 2008 - 2018 година е претърпял обилни промени. За 10 години растежът на експорт на електрически уреди се повишава повече от три пъти , търгуването с машини - два пъти, а износът на автомобилната промишленост - с рекордните шест пъти. За съпоставяне, през 2001 година главният експорт е бил дрехи, плетива и метали.

" У нас нищо не се създава. В България няма промишленост. " Това е нещото, което най-често четем в обществените мрежи и слушаме по улиците ", разяснява от своя страна Васил Велев, ръководител на АИКБ.

" Всъщност, малко от българите знаят, че България е надалеч от над средноевропейското ниво по дял на промишлеността в брутната добавена стойност. Малко хора знаят, че първите пет пера в българския експорт са машиностроенето и автомобилостроенето и електротехниката и електрониката - все браншове с висока и междинна добавена стойност ", означи Велев.

Събитието беше проведено от Германо-българската индустриално-търговска камара (ГБИТК), Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ) и Българската стопанска камара (БСК). Форумът е част от акцията " Да успеем в България! ", чиято цел е постигането на по-широка гласност на триумфите на българските предприятия и бизнесмени. /news.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР