Половината българи предпочитат да живеят по времето на социализма. Това

...
Половината българи предпочитат да живеят по времето на социализма. Това
Коментари Харесай

Половината българи страдат по времето на Тодор Живков

Половината българи избират да живеят по времето на социализма. Това излиза наяве от национално представително изследване на проучвателен център "Тренд ".

Поставени в обстановка да избират, в кой интервал биха предпочели да живеят - в настоящия, след 10 ноември 1989 година или в този преди измененията, респондентите са разграничени на две огромни групи. Двата интервала са желани по тъкмо 41% от интервюираните.

 Данните от проучването сочат, че единствено една пета от интервюираните българи на възраст сред 18 и 39 година имат предпочитание да живеят по време на социализма в България, до момента в който над две трети от хората над 60 години биха предпочели интервала преди 10 ноември.

Положителните оценки за интервала на строя са свързани най-вече със обществените достижения на режима. Изтъкнатите измежду тях са: - работа за всеки (16%), успокоение (11%), гратис опазване на здравето и обучение (8%/7%).

Едва по-късно идват отрицателните асоциации за комунистическия режим в България. По-малка част от респондентите показват неприятни страни на политическата система като цензура и ограничение на персоналните свободи (5%), репресии (4%), изолираност и възбрана за пътешестване (2%).

"Тренд " изследва и отношението към разнообразни исторически персони, отчитайки няколко зависимости: позитивно отношение към фигурите от комунистическия интервал имат преди всичко по-възрастните хора, до момента в който най-младите имат по-скоро негативно отношение към тях. Не се вижда основна динамичност при другите демографски групи, когато се дефинира отношението към персони от интервала след Освобождението до 1944 година Андрей Луканов и Петър Младенов събират най-вече високи стойности на негативни оценки. Положителното отношение към Желю Желев пък се споделя на практика във всички възрастови групи.

Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР