Половината българи подкрепят идеята за предсрочни избори, показва последното проучване

...
Половината българи подкрепят идеята за предсрочни избори, показва последното проучване
Коментари Харесай

АФИС: Всеки втори иска предсрочни избори


Половината българи поддържат концепцията за предварителни избори, демонстрира последното изследване на организация АФИС, извършено сред 3 и 5 август.

За малко над половината интервюирани (52%) повода за митингите под прозорците на властта е „ Всеобщото неодобрение от цялостното ръководство на страната “. В тази линия попадат неналичието на промени, неумението да бъде ръководена рецесията към Covid-19, безредните дейности и смяна на позициите и политиките, водещи единствено до отрицателни последствия за по-голямата част от обществото. Относително еднакъв дял от всички обществени и демографски групи споделят това чувство, като само изключение са хората с по-високи приходи – т.е. тези, които все още живеят по-добре от останалите.

С много непосредствен условен дял (49%) запитаните показват „ Възмущение от корупцията във високите етажи на властта “. Мнението е споделено от разнородни групи в обществото, а измежду живеещите в регионални градове, този дял доближава до 58 на 100 – близо двама от трима интервюирани.

В същото време и опозицията не се привижда като главен мотор на митингите. Едва един от всеки петима (или 22%) позволява, че недоволството е подбудено от „ Политическите упоритости на опозицията “. Несъстоятелни звучат и още две аргументи, постоянно изтъквани от представителите на властта – че митингът е резултат от „ Борба сред олигарсите “ (26% от анкетираните) или пък, че зад митингите стоят „ Външни сили “, които дирижират улицата. Последното е споделено мнение от едвам 11% от интервюираните.

На този декор даже партийната идентификация с ръководещите към този момент не сработва безпрепятствено. Сред респондентите, самоопределящи се като близки до ГЕРБ, по-малко от половината имат вяра че аргументите за недоволството е битка сред олигарси или упоритости на опозицията, а 30% са съгласни, че митингът с съображение показва отвращение от корумпираната власт. Нещо повече, измежду последователите на националистите този дял е даже 40%. С други думи, основанията за митингите се споделят в друга степен от всички групи от обществото, в това число и от значима част от идентифициращите се с властта.

На втория въпрос, дали оставката е искане на малко на брой или зад него стоят по-големи групи от обществото, отговорът към днешна дата е по-скоро явен – властта в този си формат значително е изчерпала заема си на доверие. За половината от пълнолетните българи решението към днешния ден е скорошна оставка и образуване на предварителни избори, а запазването на актуалната управническа настройка е предпочетен вид от едвам 19% от респондентите. Смяната единствено на някои министри или пък ново държавно управление в границите на настоящия парламент са доста непопулярни измежду обществото (съответно 16 и 15 на 100 от анкетираните).

Този въпрос, задаван регулярно от АФИС, демонстрира забавна динамичност: от началото на кабинета „ Борисов 3 “ последователите на ръководещата коалиция в този й формат са намалели двойно, до момента в който съперниците й са се нараснали съвсем четири пъти, като забележителна част от недоволните нарастват още към края на първата управническа година (лятото на 2018). Можем да кажем, че това амортизиране на доверието е типично за третата и четвъртата година на всяко едно ръководство. През последните месеци обаче махалото се залюля внезапно – от мощна, само че доста кратковременна, консолидация към властта заради корона-кризата до по-категорично от всеки път отричане през последните близо 40 дни.

Разрезът на данните свидетелства за още нещо – последователите на националистите на практика са раздвоени – едвам 27% от тях избират опазване на настоящето държавно управление, а други 27% считат, че оставка и предварителни избори са най-хубавият вид за страната. При околните до ГЕРБ респонденти, консолидацията още веднъж е под въпрос – 52% от тях желаят опазване на сегашната власт, само че всеки трети споделя потребността от промяна на още министри. Същевременно 70% от определящите се като близки до Българска социалистическа партия желаят бърза оставка. Същото искане се споделя от към 60% от околните до Демократична България, Движение за права и свободи и други обединения, включително „ ИТН “ на Слави Трифонов и „ Изправи се БГ “ на Мая Манолова. Това подсказва, че властта не е законна за доста необятен и хетерогенен общ брой от политически организации и жители.

И последно, дали едно от главните претенции на митинга – оставката на държавното управление, се поддържа единствено в София и някои огромни градове или е всеобща настройка, без значение от обитаемото място? Данните са безапелационни – макар че митингите са най-масови в столицата (където близо половината желаят бърза оставка и нови избори), в регионалните центрове 58 на 100 от интервюираните желаят същото. В по-малките обитаеми места обаче оставката се поддържа от по-малко от половината интервюирани, само че въпреки всичко със забележителен условен дял – 44% от живеещите в селата и 46% от живеещите в дребни градове.

С други думи, желанието за смяна се споделя в близки и то обилни относителни дялове без значение от вида и размера на обитаемото място, разясняват социолозите.

Национално представителното изследване на Агенция „ АФИС “, осъществено в интервала 3-5 август 2020 година Интервюирани по телефона са 1200 пълнолетни български жители. Данните на главния въпрос сумарно надвишават 100%, защото респондентите са имали опция да избират повече от един вид за отговор.

Normal021falsefalsefalseBGX-NONEX-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name: " Нормална таблица " ; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-priority:99; mso-style-parent: " " ; mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt; mso-para-margin-top:0cm; mso-para-margin-right:0cm; mso-para-margin-bottom:10.0pt; mso-para-margin-left:0cm; line-height:115%; mso-pagination:widow-orphan; font-size:11.0pt; font-family: " Calibri ", " sans-serif " ; mso-ascii-font-family:Calibri; mso-ascii-theme-font:minor-latin; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-bidi-font-family: " Times New Roman " ; mso-bidi-theme-font:minor-bidi; mso-fareast-language:EN-US;}
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР