Положителното от срещата на върха между ЕС и Западните Балкани

...
Положителното от срещата на върха между ЕС и Западните Балкани
Коментари Харесай

Нинова: Имаше очаквания за повече конкретика в срещата ЕС-Западни Балкани

Положителното от срещата на върха сред Европейски Съюз и Западните Балкани е, че имаше среща и че макар че Сърбия и Косово не се схванаха, най-малко се срещнаха по сред си и започнаха диалози. Това сподели в утринния блок на БТВ ръководителят на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова. " По съответните цели обаче не беше реализирано действително чак толкоз доста ", добави тя.

" Имаше доста огромни упования за някаква конкретика във връзка с дати за това по кое време страните от Западните Балкани ще стартират договаряния за присъединението си към Европейски Съюз - даже това да е след 2025 година. Но да се каже, започваме, даваме път, договаряния, отваряме глави - нищо сходно не се случи ", разяснява Нинова.

" Има една декларация с пожелания - вие се преборете с корупцията, с престъпността, решете си двустранните проблеми, ние ще забележим след две години, когато се срещнем в Хърватска, добави водачът на Българска социалистическа партия. Втория приоритет беше кохезията, кохезионната политика - т.е. политиката и средствата към тези страни, които изостават, с цел да могат да наваксат и да настигнат по-развитите. България е в тази група - нашия стандарт на живот, заплати, всичко е друго от тези в развитите европейски страни. Нито дума за това, че макар че кохезията е приоритет, с 5 % ни се понижават средствата за кохезия, разяснява още Корнелия Нинова. Други страни реагираха на тези промени, само че ние не, добави водачът на левицата. Същото е и във връзка с селскостопанската политика, където също има понижение с 5 % - да вземем за пример Франция и френските земеделци реагираха доста остро на тези промени, до момента в който у нас реакция от държавното управление не се вижда ", сподели още Корнелия Нинова.

По третия приоритет, а точно конкурентоспособността, точно там ни удариха с предлагането за законодателния за подвижност във връзка с превоза и транспортните компании. Лидерът на Българска социалистическа партия разяснява, че счита, че в действителност въпроса е бил подложен пред европейските водачи, само че не счита, че пътя за решаването на казуса е този, който е бил определен от премиера Борисов. Тя означи, че срещата и диалозите у нас са изглеждали по-скоро като пиар акция, тъй като до момента в който водачите тук са казвали да, добре, ще забележим, ще търсим взаимни отстъпки, вървяха гласуванията в европарламента по този въпрос. В обществената и транспортната комисия евродепутатите на тези водачи гласоподаваха срещу България и това гласоподаване мина, следва в Народното събрание, означи още Корнелия Нинова. Нека да се търсят взаимни отстъпки, само че обстоятелствата демонстрират, че гласуването си върви с цялостна мощ и то е против България. Според водачът на Българска социалистическа партия Еманюел Макрон и Ангела Меркел несъмнено няма да правят отстъпка по тематиката и по тази причина би трябвало да се търсят съидейници, други страни, които в съвета на идващото съвещание да образуват 35-те % блокираща квота и да спрат решението.

Корнелия Нинова разяснява и тематиката с парламентарната комисия за договорката с ЧЕЗ. Според нея работата на комисията не е била неуспех и е имала добър резултат. Тя добави, че Българска социалистическа партия считат да подхващат и следващи дейности по отношение на въпросната договорка. Корнелия Нинова означи, че комисията е събрала изчезналата информация по договорката, както и тази информация, която е била спорна, е била конкретизирана. Според нея несъмнено е било потвърдено с отчетите на българските служби и писмата от чешката страна, че България и държавното управление е знаело за договорката. Корнелия Нинова още веднъж разяснява, че съгласно нея страната ни би трябвало по принцип да има отношение и да се намесва при потребност в покупко-продажби сходни на тази за ЧЕЗ. Държавата би трябвало да има основна роля във значими браншове за националната си сигурност и енергетиката е един от тях, добави тя.

Корнелия Нинова означи също по този начин, че от работата на комисията е било открито също по този начин, че на българската страна й е било предлагано да взе участие в договорката за пазаруването на ЧЕЗ, само че българското държавно управление не е поискало да се включи.

Лидерът на левицата разяснява, че вследствие на натиска на Българска социалистическа партия е бил изменен Закона за КЕВР и тя към този момент може да управлява договорката за ЧЕЗ. Ето за какво през днешния ден внасяме в КЕВР националната подписка, която е била събирана в цялата страна, където ЧЕЗ реализира активността си, с искане договорката по продажбата да бъде спряна, добави Нинова.

Лидерът на Българска социалистическа партия разяснява също тъй че от партията й са подготвили лист от значими държавни инфраструктурни, здравни заведения, значими държавни браншове, който ще бъде импортиран идната седмица в Народното събрание - с искане тези предприятия да влязат в забранителния лист и никой да не си разрешава такива тъмни и подмолни покупко-продажби като тази с ЧЕЗ.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР