Положителните проби може да са заради ваксина, каза бившият министър

...
Положителните проби може да са заради ваксина, каза бившият министър
Коментари Харесай

Избили на сляпо животните в Странджа

Положителните проби може да са поради ваксина, сподели някогашният министър на земеделието Мирослав Найденов

 Мирослав Найденов Мирослав Найденов
Работи се на сляпо, като животните се избиват без да се знае какъв е вариантът на заболяването, открита в пробите от Странджа. Това сподели за “Труд ” някогашният министър на земеделието Мирослав Найденов, който е приключил ветеринарна медицина и е работил като ветеринарен доктор във връзка ограниченията, които се взимат за ограничение на чумата по дребните преживни животни.

Четири типа са познатите болестотворни варианти на тази болест. Но до момента в който от лабораторията във Франция не потвърдят кой е вариантът, открит в България, ще има подозрения за диагнозата, съобщи Мирослав Найденов. Възможно е пробите да са позитивни, тъй като животните са имунизирани. Например може да са купени от Турция, където имунизациите са позволени. Може и стопани незаконно да са ваксинирали овцете и козите си. Ваксините за чума и за шап са неразрешени в Европейски Съюз. Но Мирослав Найденов описа по какъв начин когато той е бил министър е имало случаи фермери незаконно да имунизират животните си против шап и при инспекции пробите са давали позитивен резултат. Всички тези подозрения би трябвало да бъдат отхвърлени, само че с лабораторни разбори това няма по какъв начин да стане, съобщи Мирослав Найденов.

Има отчет на Центъра за ръководство на риска по хранителната верига, който е подписан от най-хубавия експерт по остри заразни заболявания проф. Георги Георгиев, сподели още Найденов. В документа се показва, че при аутопсия на убити животни учените от Центъра не са разкрили патолого-анатомична находка, която да потвърждава, че това е болестотворен вариант на чумата. Ако животните са били заболели, при аутопсията е трябвало да се откри кръвоизлив на червата и други промени, които да го потвърдят.

Стадото с кози на баба Дора е в огнището на заболяването от месец и към момента няма нито едно заболяло животно, сподели още някогашният министър. Същевременно инкубационният интервал на заболяването е от 3 до 7 дни, а болестта води до гибел при козите най-вече 7 дни измежду появяване на първите признаци.

В момента се взимат ограничения като за най-лошия вид на заболяването. В 3-километровата зона към огнищата животните се избиват, а на 10 км. е неразрешено напредването им. Ако в действителност това е заболяването чума по дребните преживни животни, рискът е доста огромен, счита Мирослав Найденов. Около региона със болестта би трябвало да се направи обръч, тъй че и пиле да не може да прехвръкне, сподели той.

Ако вирусът стигне до вътрешността на страната, нещата ще излязат отвън надзор, добави той. Ще загубим огромна част от популацията на овце и кози, които така и така са намалели близо 10 пъти. През 1989 година те са били 10 млн., а в този момент са единствено 1,5 млн. Според Найденов главните проблеми в тази ситуация са два – връзката със хората от засегнатите региони и организацията на подхванатите ограничения. Еврокомисарят по опазването на здравето Витянис Андрюкайтис обаче поздрави българските управляващи за дейностите по попречване на чумата по животните. От наша позиция са подхванати ефикасни и нужни ограничения, съобщи той.

През 2011 година

Снайперисти стреляли по оглупял добитък

През 2011 година, когато същият регион на страната беше обиден от шап по животните, в попречване разпространяването на болестта се включи и жандармерията, описа Мирослав Найденов, който тогава ръководеше интервенцията. Около региона е била сложена бодлива тел от жандармерията, а снайперисти са били извикани с цел да убиват избягали животни – подивели телета. В региона не е допускан външен човек. Дори колата на министъра е оставала отвън оградения периметър. На входа Мирослав Найденов е обличал защитен костюм и се е придвижвал в инфектирания регион с различен автомобил, който не е излизал от огражденията. На излизане всички са били дезинфекцирани. Така болестта била овладяна, а хората са получили компенсации даже още преди животните им да бъдат убити и по този начин не е имало нито един неудовлетворен.

Проф. доктор Иван Станков:


Беше преждевременно унищожаването на някои от стадата


В Турция в този момент има над 700 огнища

Венета Асенова
ТРУД, Стара Загора

Чумата, която се популяризира измежду дребния рогат добитък в България, е заболяване, което не е типично за Европейски Съюз. Среща се в Африка, в Индийския полуостров и в Близкия Изток. През последните 3-4 години се среща и в Турция, където в този момент има над 700 огнища, в това число и покрай нашата граница, а село Воден е тъкмо там. Това заяви за “Труд ” проф. доктор Иван Станков, изпълнителен шеф на Националната овцевъдна и козевъдна асоциация, който е някогашен ректор на Тракийски университет – Стара Загора и министър на земеделието в служебното държавно управление на Марин Райков.

“Чумата няма лекуване и при потвърден случай животните, които са заболели и тези, които са били в контакт с тях, би трябвало да бъдат унищожени. Аз съм най-големият съперник на това, само че друго решение няма. След навлизане на вируса лигавиците се възпаляват незабавно, поразяват се всички меки тъкани ”, изясни проф. Станков.

Досега трябваше да се приложат по-строги ограничения и да не се позволяват в огнищата с евентуалната болест хора отвън оторизираните служби, безапелационен е експертът.

“Беше преждевременно унищожаването на някои от стадата, без да има задоволително доказателства, че са заболели и преди да бъдат получени резултатите. Първо трябваше да се направи консулт от експерти ”, уточни проф. Станков.

Сигнал


Умряла овца стресна Шуменско


Цветелина Георгиева
ТРУД, Шумен

Сигнал за умряла овца от стадо в шуменското село Крайгорци, община Върбица, подвигна на крайник ветеринари, те са взели голям брой превантивни ограничения до излизане на резултатите в четвъртък. “Издадох незабавно заповед. Взети са проби. Свикахме спешен щаб. Беше спряно придвижването на животните. Също по този начин бе издадено предписание да се отглеждат единствено оборно ”, сподели доктор Катя Райкинска, шеф на Областната дирекция по сигурност на храните. В четвъртък към този момент било изяснено, че пробите са негативни, на територията на Шуменска област няма регистрирани случаи на чума по дребните преживни животни.

Притесненията идвали и от обстоятелството, че хора от Шуменско са обитавали в регионите с огнище на болестта. Въпреки негативните проби, остава възбраната за придвижване на животни в региона, който е граничен с област Бургас. Край село Крайгорци превантивно е била основана и дезинфекционна площадка.

В Шумен по време на Областна епизоотична комисия бяха набелязани още ограничения за недопускане на африканска чума по свинете. Не бива да се позволява излизане на прасета по улици, сметища и храненето им с кухненски боклуци. Да се ускори ветеринарномедицинския надзор в свиневъдните обекти. Започват инспекции от ловно-рибарските сдружения и държавните лесничейства за съществуване на заболели или умрели диви прасета в горите.

Министри желаят чуване в Народното събрание


Стадото на баба Дора би трябвало да бъде евтанизирано, сподели Румен Порожанов

 Порожанов разгласи, че има две стада с позитивна проба. Порожанов разгласи, че има две стада с позитивна проба.
Планираната евтаназия на овце и кози поради чумата по дребни преживни животни бе отсрочена след съвещание на Междуведомствения координационен щаб. Първата причина е, че към момента не са пристигнали документите, които потвърждават дали има разнасяне на болестта в райони, прилежащи на откритите огнища на болестта. Втората причина е пониженото доверие в някои политически сили, изясни министърът на вътрешните работи Валентин Радев.

В две от стадата има позитивна проба – едното в Шарково и друго – в Болярово, сподели министърът на земеделието Румен Порожанов. Животните на баба Дора не са били на оборен режим, били са контактни със инфектирани стада и е належащо също да бъдат евтаназирани, добави той. Баба Дора съобщи, че даже да й покажат документи, че има болест, няма да повярва. “За 28 дни няма умряло животно и са доста игриви ”, сподели дамата.

Министър Радев уточни, че дружно с министърът на земеделието желаят да бъдат изслушани през днешния ден в Народното събрание. Целта е оперативният щаб да получи поддръжка от депутатите. Решено е и да се образува локален координационен щаб в Болярово, където бе намерено вторично зародило огнище на чумата.

Още ограничения


Ловците изследват дивите свине


Раздават 40 000 комплекта за взимане на проби за проучване съществуването на трихинелоза и Африканска чума (АЧС) по дивата свиня на стопанисващите дивеча в страната, оповестиха от Изпълнителната организация по горите.

Комплектите ще бъдат дадени до края на седмицата на всички ловностопански региони на страната, с цел да изследват отстреляните диви прасета.

Пробите се изпращат по най-бързия метод до лаборатория, избрана от БАБХ. Изследванията за трихинелоза и АЧС са наложителни и отговорността е на ловците, прецизират от организацията и приканват авджиите прецизно да съблюдават наложените ограничения.

Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР