Положителна за африканска чума по свинете е пробата и на

...
Положителна за африканска чума по свинете е пробата и на
Коментари Харесай

Положителна е пробата за африканска чума и на второто диво прасе в Тервелско

Положителна за африканска чума по свинете е тестът и на второто открито мъртво диво прасе към село Каблешково, община Тервел, този понеделник - заяви доктор Борислав Каменов, шеф на Областната организация по сигурност на храните в Добрич. Припомняме две диви свине бяха открити мъртви на територията на Ловно стопанство-Тервел. Миналия петък бе намерено едното и в понеделник второто животно, единствено на 500 метра от първото - в региона на село Каблешково.

Да стартира още веднъж броене на прасетата в така нар. задни дворове от кметовете, а горски и ловни чиновници да правят претършуване на територията на стопанствата за умрели животни – това са главните ограничения, които одобри Областната епизоотична комисия в Добрич.

„ При огледа на натрупа на първото умряло прасе, към 60-70 кг, и при аутопсията, която направихме, се откриха признаците на африканската чума по свинете, която се потвърди от лабораторните проби ” – сподели доктор Борислав Каменов, шеф на Ретионалната организация по сигурност на храните на съвещанието на Областната епизоотична комисия. То е било открито отвън загражденията на ловното стопанство, на към 5 метра от границата с област Силистра – сред селата Каблешково и Алеково. Второто прасе е открито в „ дълбочина ” в Добричка област – добави той.

В момента има две зони - инфектирана и буферна. В първата влизат община Тервел, 4 села от община Добричка и към 10 села от община Дулово – област Силистра.

Д-р Каменов изясни, че ловците, като излизат на излет, наложително носят ръкавици, помпа и дезинфектант. На входа на ловните стопанства е направена дезинфекционна зона, през която да минават колите. Той предложи, в случай че сега има свине в така нар. задни дворове, те да се заколят, с цел да могат стопаните им ги изоплзват. По данни на доктор Каменов в община Шабла всички свине от задните дворове са заклани, в община Тервел – към 50 %, в община Ген.Тошево – към 70 %. Според него, и свинекомплексите извършват всички инструкции за биосигурност. Превозът на свине се прави единствено с ветеринарно удостоверение, след клиничен обзор и негативна проба за болеста. На местата, откъсето потеглят прасетата и където идват, се прави стерилизация.

Досега в България се регистрирани 6 огнища на африканската чума по свинете – по две в областите Силистра, Добрич и Варна. В Добрич първото огнище беше през м.г. в „ Зеленка ” – община Каварна – диво прасе в заградено ловно стопанство. В Румъния огнищата са към 800 - сподели оке доктор Каменов.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР