Положителна оценка за работата на Окръжен съд – Кюстендил дадоха

...
Положителна оценка за работата на Окръжен съд – Кюстендил дадоха
Коментари Харесай

Окръжен съд – Кюстендил отчита ръст на приключилите дела и на потвърдените съдебни актове през 2023 г.

Положителна оценка за работата на Окръжен съд – Кюстендил дадоха членът на Съдийската гилдия на Висш съдебен съвет Олга Керелска и ръководителят на Апелативен съд – София, арбитър Даниела Дончева, които бяха измежду гостите на доклада на съда за 2023 година, показан от административния началник, ръководител на Окръжен съд – Кюстендил, арбитър Пенка Братанова.

„ Окръжен съд – Кюстендил и двете районни съдилища са доста добре структурирани, проведени и доста добре работещи съдилища, с натовареност над междинната за страната “, разяснява Олга Керелска.

„ На първо място Ви приветствам откровено за сполучливата работа в една минала и нелека година. Виждам вашата мотивираност и отговорност, и имам вяра, че и отсега нататък те ще бъдат дирек в интерес на обществото ни “, сподели арбитър Даниела Дончева.

Гости на представянето на отчетния отчет на Окръжен съд – Кюстендил бяха още членът на Прокурорската гилдия на Висш съдебен съвет - Светлана Бошнакова, окръжният прокурор Камелия Стефанова, ръководителите на Административен съд – Кюстендил, арбитър Иван Демиревски и на Районен съд – Дупница, арбитър Иван Димитров, и заместител административният началник на Районен съд – Кюстендил, арбитър Светослав Петров, както и съдии от съдилищата в правосъдния регион.



1294 броя каузи от всички типове са постъпили за разглеждане през 2023г. в Окръжен съд–Кюстендил. Посочените каузи са прегледани дружно с висящите 421 каузи. От общо обсъждани през годината 1715 каузи, съдът е съумял да свърши 1382, или 81%. В края на 2023г. броят на несвършените каузи е 333. Тазгодишното понижение със 152бр. води до равнене на постъпленията от 2021г. Данните разкриват трайна наклонност през последните пет години делата да варират сред 1250–1400 броя.

Действителната натовареност на съдиите в ОС–Кюстендил през 2023г. е била – обсъждани приблизително месечно по 12.43дела; свършвани приблизително месечно по 10.01броя каузи.

„ Постигнатата натовареност на съдиите от Оценка за съвместимост през последните няколко години е оптимална и им дава опция за прецизно осъществяване на служебните им отговорности, задълбочено изследване на делата, изговаряне в рационален период и правене на качествени правосъдни актове. Според оповестените таблици за натовареност на магистратите в съдилищата в раздел „ Съдебна статистика, регистри ” в интернет страницата на Висш съдебен съвет, по индикаторите „ натовареност по щат ” и „ действителна натовареност ” за Окръжните съдилища, Софийски градски съд и СпНС, за последните няколко години Окръженсъд–Кюстендил непроменяемо се подрежда в първата десетка на горепосочените съдилища в страната “, разяснява административният началник, арбитър Пенка Братанова.

Наказателните каузи постъпили за разглеждане през 2023 година са 705 бр., като се резервира регистрираната през интервала 2021‑2022г. наклонност към нарастване на постъпленията. Първа инстанция–504 каузи. Втора инстанция–201 каузи.

Внесените за разглеждане от Окръжна прокуратура–Кюстендилобвинителни актове са, както следва: за 2023г.‑36дела; за 2022г.‑55дела; за 2021г. ‑44дела. Най-многобройната категория приходи от първоинстанционни НОХД в съда е тази по Глава ХІ–та от НК–Общоопасни закононарушения – общо 19 броя, следвани от тези по глава VI – „ Престъпления срещу стопанството “ – 7броя и Глава IІ–та от НК– Престъпления срещу личността – 3бр.

През 2023г. Окръжен съд–Кюстендил е наложил санкции на 27 лица, измежду които няма малолетни. На 23 от тях е наложено наказване „ отнемане от независимост “ до 3 години, като във връзка с 18 е прибавен чл.66 ал.1 Наказателен кодекс / отсрочване изтърпяване на наказването за избран изпитателен период / – 69%. Окръжен съд–Кюстендил е определил наказване „ отнемане от независимост “ в размер сред 3 и 10 години във връзка с 3 лица – за закононарушения срещу личността, собствеността, срещу реда и публичното успокоение.

Най-много лица – 15, са наказани за осъществяване на общоопасни закононарушения, 6 - за закононарушения срещу реда и публичното успокоение и трима за закононарушения срещу стопанството.

Изводът е, че интензивността на престъпния контингент е намаляла и то във връзка с осъществени тежки закононарушения.

Обжалвани са 63 наказателни каузи. Общото количество доказани актове (от върнатите все още на доклада) са 75%, напълно анулирани – 9% и променени – 16%.

За 2023г. е намалял броя на несвършените в края на интервала каузи. През тази година сензитивно се е нараснал броя на свършените в 3-месечен период каузи – 92% при 83% за 2022г и при 86% за 2021г.

„ Много положителни са резултатите и от правосъдния надзор на актовете на Окръжен съд - Кюстендил. Посочените индикатори водят до извода, че съдиите от Наказателното поделение са полагали непрестанни старания за разглеждането на делата и решаването им рационални периоди “, разяснява арбитър Пенка Братанова.

През отчетната 2023г., Окръжен съд–Кюстендил от общо завършени 61 въззивни наказателни каузи е удостоверил първоинстанционните правосъдни актове във връзка с 21 каузи, което съставлява 34%. Обжалвани са 45 наказателни акта на РС–Дупница, които са обсъждани с несвършени от предишна година каузи 18бр., или общо 63бр. Свършени са 37бр.; по 17 от тях присъдата е доказана – или 46%. Обжалвани са 24 каузи на РС- Кюстендил, дружно с несвършени – 11бр., общо – 35 броя. Свършени са 23бр. Потвърдени са правосъдните актове по 4 от тях – 17%. Няма актове с връщане за ново разглеждане, по 1бр. присъдата е анулирана с изговаряне на нова присъда, по 5бр. присъдата е анулирана частично с връщате за ново разглеждане и по 9броя каузи е налице изменение на присъдата.

Въззивният съд е изменил правосъдните актове по 14броя въззивни наказателни каузи – 23%. Съответно, във връзка с РС–Дупница са променени общо 5 първоинстанционни акта – 14%, при РС–Кюстендил този брой е 9 – 39%. ОС–Кюстендил е отменил напълно правосъдните актове по 10 от общо свършените 61 въззивни наказателни каузи – 16%.

През отчетната 2023г. в ОС–Кюстендил са постъпили за разглеждане общо 589 цивилен, търговски и фирмени каузи, които са прегледани дружно с останалите несвършени в края на 2022г. 352 каузи. От общо обсъждани 941 каузи – свършени – 682 – 72%. В 3-месечен период са свършени 310 каузи – 45%. В края на 2023г. броя на несвършените каузи е понижен сензитивно – 259.

Структурата на постъпленията от първоинстанционни цивилен каузи в Оценка за съвместимост се резервира в избрани рамки. През актуалната година е налице понижение на делата по Семейния кодекс, на обезпеченията и на облигационните искове. Наблюдава се и наклонност към двукратно понижение на делата по неплатежоспособност.

„ Като позитивен индикатор следва да се означи повишение на броя на завършените каузи, както и понижение на несвършените в края на годината каузи. Несъмнено по тези индикатори съдиите от Гражданско отделение са положили старания за възстановяване качеството на работата си “, добави административният началник, арбитър Братанова.

В ОС–Кюстендил са постъпили за разглеждане 314 въззивни цивилен каузи, от които 143 каузи по тъжби против решения на РС‑Дупница, 126 против решения на РС–Кюстендил, 3 каузи против решения на районен съд от други правосъдни региони, 18бр. тъжби против дейности на ДСИ и 24бр.- против дейности на ЧСИ. Те са прегледани дружно с 220 броя каузи. Свършени – 399, или 77%. В 3-месечен период – 127 каузи, или 32%. Потвърдени са 68 акта на РС–Дупница – 43%. Съответно са доказани 124броя – 62% от актовете на РС–Кюстендил.

Налице е ясно изразена наклонност към гладко нарастване на доказаните актове на РС–Дупница, както и съществено нарастване на доказаните актове на РС–Кюстендил, написа в доклада на съда.

По отношение на връзките с обществеността, Окръжен съд – Кюстендил регистрира сполучливото осъществяване на Образователната стратегия „ Съдебната власт – осведомен избор и гражданско доверие. Отворени съдилища и прокуратури ”, като рисунки на възпитаници от област Кюстендил украсиха галерия „ В страната на Справедливостта “ във Висшия правосъден съвет. С нея бе маркирана деветата година от реализирането на програмата в страната, по съглашение с Министерството на образованието и науката.

Посланията на Областният училищен конкурс „ В страната на Справедливостта “ 2023 година, проведен към този момент обичайно от трите съдилища в региона, доближиха директно до над 1000 възпитаници от Кюстендилска област. Победителите в обособените категории бяха отличени на церемонии в Съдебните покои в гр.Кюстендил и в гр.Дупница. Специално направени две песни – „ Ангели “ и „ Справедливост “, видео „ Филм за Справедливостта “, десетки изобретателни постове, под формата на произведения от изобразителното изкуство и от литературата, както и извънредно огромния интерес към категория „ Пъзел “ за учениците от 4–те класове, с присъединяване на 35 паралелки от Област Кюстендил, отличават тазгодишния училищен конкурс.

По мотив Денят на юриста и на Конституцията на Република България- 16 април 2023г., възпитаници от Средно езиково учебно заведение „ Св.Паисий Хилендарски “ в гр.Дупница изиграха премиерно пиесата „ В страната на Справедливостта “. Сценарият е по литературни произведения, отличени в обичайния, едноименен училищен конкурс, проведен от Окръженсъд– Кюстендил и районните съдилища в Дупница и Кюстендил, със съдействието на РУО–Кюстендил.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР