Положението във Венецуела е катастрофално: 96% от домакинствата живеят в

...
Положението във Венецуела е катастрофално: 96% от домакинствата живеят в
Коментари Харесай

Венецуела: отчаяние, глад и бедност


Положението във Венецуела е пагубно: 96% от семействата живеят в беднотия, от ден на ден гладуват. В страната няма бензин и вода, токът постоянно стопира. Мнозина от дълго време не са слагали самун, месо или зеленчуци в устата си.

" Няма бензин, няма ток, няма вода "

Отчаяна жена яростно удря по една тенджера. Тя няма с какво да нахрани щерка си. " Какво да върша, по дяволите? Детето не е яло към този момент от четири дни! Нямам пари за храна. Мъчително е, напряко съм гневна. Децата ни молят да им намерим нещо за ястие. Онези там горе - нека чуят как къркорят стомасите на горките ни дечица! "

От известно време насам това видео с гневната жена от щата Мерида във Венецуела се споделя в обществените мрежи. Сусана Рафали, която работи като нутриционист, добре схваща гнева на своята сънародничка. " Повечето фамилии зависят от парите, които им изпращат техни родственици от чужбина. Но в изискванията на пандемия доста от тези хора изгубиха работните си места ", обяснява тя. Рафали показва, че паричните преводи от чужбина са се свили с цели 52%, а това слага под въпрос изхранването на доста фамилии.

Почти всички живеят в беднотия

Според статистика, направена от Католическия университет " Андрес Бейо ", цели 96% от семействата във Венецула живеят в беднотия, а 64% - даже в последна беднотия. Много малко фамилии към този момент могат да видят на масата си месо, риба, яйца, плодове или зеленчуци. Както е известно, Венецуела към този момент от години живее в изискванията на хиперинфлация, на интернационалните наказания и липса на валутни приходи. А пандемията в допълнение утежнява ситуацията на елементарните хора, които и преди този момент страдаха задоволително.

Въпреки заплахата от болест, през последните месеци от ден на ден венецуелци излизат на улицата, с цел да стачкуват против острите дефици, изключително в селските райони. Хората нямат вода, нито бензин, токът непрестанно стопира, цените на питателните артикули са чудовищни. Разгневени демонстранти разбиват и грабят магазините. Венецуела до неотдавна беше най-големият производител на нефт в Латинска Америка, през днешния ден обаче рафинериите не работят и пустеят. В страната няма съвсем никакво произвеждане, няма и пари за импорт на храни. Малкото артикули, които създава локалното селско стопанство, мъчно доближават до потребителите, тъй като няма бензин.

Децата - първите жертви на рецесията

Първа жертва на рецесията стават децата, изяснява специалистката по хранене Рафали: " Те страдат от недохранване, което пък усилва тройно заплахата от болести и даже от гибел заради болест. Първите си години децата във Венецуела прекарват в неустановеност и апетит. Това им нанася тежки прочувствени провали. А когато тръгнат на учебно заведение, тези деца има компликации с концентрацията и с усвояването на образователния материал. С напредването на възрастта те се трансформират в хора с прочувствени и обществени дефици. С други думи, излизане от дяволския кръг на бедността просто няма. "

Недохранено дете във Венецуела

Рафали прибавя, че системата на публичното опазване на здравето сега е тежко претрупана. Безрезултатни остават и напъните на държавното управление да реши казуса с недохранването на хората, споделя тя. " Има някаква стратегия, която би трябвало да оказва помощ с хранителни артикули на фамилиите, само че в последна сметка напъните не се концентрират към тези хора, които имат най-остра потребност от помощ. Разкриват се и доста случаи на корупция. "

Социологът Луис Педро Еспаня също счита, че ситуацията непрестанно се утежнява. В Католическия университет " Андрес Бейо "  той създава модели за попречване на бедността. " Според статистиката, сега процентът на недохранените деца под петгодишна възраст във Венецуела е съпоставим с този в Нигерия или Конго ", показва социологът.

***

И преди падемията хората във Венецуела страдаха от беднотия и апетит. Припомняме това видео от лятото на 2019:
" Това не са хора, а зомбита ": потресаващи фрагменти от Венецуела
Източник: dw.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР