Положението в енергетиката не е тревожно. Беше такава, когато получихме

...
Положението в енергетиката не е тревожно. Беше такава, когато получихме
Коментари Харесай

Асен Василев: Няма никакъв шанс да се докоснем до ГЕРБ и ИТН

Положението в енергетиката не е обезпокоително. Беше такава, когато получихме отвод от " Газпром " да си извършва доставките. За няколко часа успяхме да се организираме тогава. В момента има обезпечени седем карга, които са в границите на контрактуваните от Европейски Съюз с един от най-големите експортьори на Съединени американски щати. За първите два от тях има обезпечени и слотове за приемане в Ревитуса. Всеки миг би трябвало да проработи и новото уголемение на Ревитуса и както сподели гръцкия външен министър има опция за приемане на останалите карга. Така че " Булгаргаз " просто би трябвало да съобщи използването на другите слотове. Няма проблем с приемането на газа, цените са малко по-ниски от борсовите. Така че, за мен е учудващо за какво служебният кабинет толкоз се е тормозил. Вероятно тъй като ние в тази обстановка живеем от април, а някой влизайки за първи път в нея, тя му се коства по-притеснителна. Според мен е доста значимо да не изпуснем питомното до момента в който гоним дивото.

Това съобщи някогашният вицепремиер и финансов министър Асен Василев в изявление за " 24 часа ".

Той изясни, че съгласно контракта с " Газпром ", България всеки ден е изпращала поръчка и всеки ден страната ни не е получавала газ. " На два пъти ни бе връщано заплащане. Не виждам какво повече би могло да се направи, откакто " Газпром " отхвърля да извършва настоящия си контракт. И освен с нас. Видяхме, че даже компании, които одобриха новия метод на заплащане, и те не получават въобще, или получават мощно лимитирани количества. Очевидно е, че с газа се прави политика ", добави Василев.

На въпрос дали служебният кабинет ще играе против " Продължаваме промяната " предизборно и газът ще е една от тематиките, някогашният вицепремиер дава отговор: " Би било неверно по политически аргументи, да се взимат такава решения. Два месеца след началото на война, получавахме газ от Русия, и си плащахме до момента в който " Газпром " едностранно не спря доставките. Успяхме да договорим и дерогация, с цел да продължим да получаваме съветски нефт. Така че въобще газът не би трябвало да бъде въпрос предизборна битка. Трябва да се вземе решение според от това какво е най-добре за българската стопанска система, и за българските жители. " Газпром " се държи непредсказуемо към доста по-големи страни и стопански системи, та какво остава за нас.

" Не съм чул десните партии като Демократична България и ГЕРБ да желаят да се сплотяват ", споделя Василев по отношение на диалозите за дясно-центристка коалиция. " Що се отнася до Политическа партия, ние сме напълно центристка партия. Дори бяхме атакувани поради мощния обществен съставен елемент в политиката ни – за това, че се погрижихме да няма пенсионери под линията на беднотия, да има данъчни облекчения за младите фамилии, да се усилят заплатите на учителите, на лекарите… Бяхме атакувани и поради безплатните ясли и детски градини, безвъзмездни учебници поетапно да се вкарат до 12 клас. Направиха се доста обществени вложения и разноски, които не се връзват с философията на десните партии. От друга страна, за разлика от левите партии, като ние сме твърдо за опазване на данъчния модел - запазихме плоския налог, не се вкараха нови налози, даже отменихме някои. И всичко това без да усилваме дълга, той даже понижа с 2 милиарда лева И това стана допустимо, тъй като се пренасочиха огромните разноски, които преди отиваха в една дребна група компании и чекмеджета, към всички български жители. Така че, сме центристка организация и желаеме да останем такава, тъй като считам, че това е верния метод. "

Асен Василев бе безапелационен, че не вижда коалиция сред Политическа партия и ГЕРБ след предварителните избори.

" Дали сме за Евроатлантически съюз е доста неверен метод да се мисли за бъдещето на страната. То би трябвало да бъде основано не на идеологическа база, а на доста прагматичен взор за това какво е най-хубаво за страната. България избра да бъде член на Европейски Съюз и НАТО, избра клуба в който ние ще се развиваме като страна в края на 90-те години. Минаването от клуба към Русия към този на Западна Европа стана доста мъчно, минахме през икономическа рецесия ", изяснява някогашният вицепремиер. " Смяната на геополитическото позициониране на страната е обвързвано с една голяма икономическа неустановеност и неустойчивост –защото в случай че се тръгне в такава посока ще би трябвало да се пренастроят всички пазари, снабдители, ще спре европейското финансиране, достъпа да нови технологии и опцията за пътешестване. Светът се връща към раздялите от Студената война. Партии като тази на Стефан Янев и " Възраждане ", които желаят ние в този момент да сменим геополитическата си ориентировка ще вкарат страната в голяма икономическа неустановеност. И това ще бъде безусловно неверен ход. Това значи случилото се през 90-те години да се случи още веднъж. Хората, които желаят да гласоподават за тях би трябвало да си дадат ясна сметка за това каква е цената на такава промяна. Ние от Политическа партия сме твърдо срещу това. "

По думите му Политическа партия работи добре с Българска социалистическа партия, защото левицата " не желае смяна в геополитическата ориентировка " и поддържа участието на България в Европейски Съюз и НАТО.

" В момента главната борба е де си отвоюваме назад страната от всички корупционни практики. Видяхте какво има на " Капитан Андреево ", какво има в пътното строителство. Навсякъде, където и да погледнете, има няколко огромни компании, които изпиват целия запас, и по-късно " няма за пенсии ", " няма за обучение ".... А в действителност запас има в случай че не отива в тези компании - кърлежи ", съобщи Василев.

" С Има Такъв Народ не може да има каквото и да било взаимоотношение, освен от наша страна ", декларира Василев по отношение на бъдещите обединения. " Не единствено ние, а и останалите сътрудници се убедиха, че на тях не може да се разчита като на сътрудник. За останалите предизборни обединения, това в действителност е въпрос на изследване. За предишните избори да вземем за пример изследването сподели, че разликата, в случай че се бяхме явили дружно с Демократична България, щеше да бъде 6-7% по-малък резултат. И ние, и Демократична България, си вършим изследвания. Идната седмица ще седнем дружно, ще ги проучваме, и ще вземем решение.

Запитан какви са упованията му от служебния кабинет, Василев споделя: " Аз не знам служебния кабинет с какви задания е претрупан. Разбира се първата задача е това да организира изборите. Във финансовото министерство изборът на Росица Велкова е добър. Тя е прелестен експерт, с нея работихме по бюджета още по време на първия длъжностен кабинет, а и по-късно, когато бях финансов министър. Нямам терзания, че ще има някакви проблеми от финансово естество. "

" Що се отнася до измененията в приходните организации, постоянно съм казвал, че всеки министър би трябвало да е свободен да избира екипа си. Надявам се новите ръководители на приходните организации да могат да реализират по-добри или най-малко същите резултати като събираемост и доходи. Също по този начин е значимо да няма чадъри над определени компании и да се резервира политиката администрацията да не рекетира бизнеса ", прибавя той.

" Фискалният запас е над 8,5 милиарда лева, сега сме на остатък с 1,5 милиарда лева, а дългът е с 2 милиарда лева по-нисък от момента в който взехме властта до нейното предаване. Така че оставихме страната във финансово постоянна обстановка. Както към този момент загатнах, Велкова е добър експерт, и се надявам да заварил хазната в същото положително състояние, в което я оставяме ", обаснява Василев за финансовото здраве на държават.

По думите му всички данни сочат, че стопанската система и износа на България са на рекордно високи равнища.

" Миналия месец бяхме първи в Европейски Съюз по растеж на индустриалното произвеждане. Много се веселя, че най-сетне сме отпред в една хубава ранглиста. Така, че криза за нас не се задава. Що се отнася до инфлацията, на месечна база, тя става все по-ниска. Има усмиряване на цените, мисля, че и хората стартират да го усещат. Шоковото повишаване, което се случи след оповестяването на войната, към този момент се успокоява. В международен мащаб и Федералния запас, и ЕЦБ започнаха да подвигат стремително лихвите, което ще помогне за усмиряване на инфлацията, и в международен, и в народен проект. Знаете, че сме вързани с Европа през валутния ръб, и няма по какъв начин да водим независима парична политика ", обякнява Василев.

Бившият вицепремиер отхвърли слуховете " Продължаваме промяната " да е разграничена на две крила, които водят война между тях. Той е на мнение, че има сериозна акция за оклеветяване на него и Кирил Петков.

" Наскоро видях разбор, съгласно който против Кирил Петков, и против мен, единствено за месец, има написани 3500 очернящи публикации. Това очевидно е една съществено финансирана акция за писане на всевъзможни нелепости. Силно имам вяра, че българските жители са задоволително мъдри, с цел да преценяват отсеят значимото от измислицата ", споделя Василев.

" Аз съм сигурен, че ще победим. Ако помните ви го споделих и предишния път, и вие тогава, не ми повярвахте. Но то се случи. И ще се случи отново ", безапелационен е той.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР