Положението с обществените поръчки в България става все по-лошо, разкрива

...
Положението с обществените поръчки в България става все по-лошо, разкрива
Коментари Харесай

Във всяка втора обществена поръчка има нередност или нарушение

Положението с публичните поръчки в България става все по-лошо, разкрива докладът на Агенцията за държавна финансова ревизия (АДФИ) за 2018 година Това са най-лошите данни за последните пет години, разясняват специалистите на Института за пазарна стопанска система (ИПИ).
Миналата година АДФИ е проверила 1204 поръчки на стойност близо 1.39 милиарда лв.. В 614 от тях - за 729 милиона лв., са открити разнообразни по тежест " недостатъци ". Тоест във всяка втора процедура има нередности и нарушавания. Като се има поради, че държавният бюджет харчи над 44 милиарда лв. годишно и че Европейски Съюз налива също милиарди в България по оперативните стратегии, това значи, че държавни ведомства и общини харчат неефективно и не по разпоредбите големи средства на българските и на европейските данъкоплатци, написа в. " Сега ".
Пороците са 4 съществени вида: постоянно се " пропуща " провеждането на социална поръчка; вместо същинско съревнование се прави директно договаряне; не се събират разнообразни оферти; средствата се изразходват не по предопределение. Нарушения има във всички етапи - от подготовката на документите, през оценяването на офертите, до осчетоводяването на разноските и осъществяването на предоставената активност, демонстрира анализът на финансовата ревизия. И сферите на нередностите са разнообразни - от строителство и поправки до доставка на артикули.
Анализът на АДФИ разкрива тревожна наклонност - процентът на публичните поръчки, " нечисти " с нарушавания, пораства и към този момент е надхвърлил 50 на 100.
От ИПИ открояват няколко извода за публичните поръчки. Вместо да понижават, порочните практики в харченето на обществени пари стават все по-масови. С повишаването на парите в държавния бюджет нарастват и злоупотребите. Корупционните практики и/или неграмотността на служителите прахосват милиарди левове на данъкоплатците. А наказванията явно не тормозят нарушителите. И не е чудно, защото са дребни - стартират от " предизвестие " и стигат до санкции, които са едвам 0.04% от размера на неприятно изхарчения публичен запас - 729 млн. лв. (сумата по процедурите с открити пороци). Най-лошото е, че парите са безусловно прахосани и задачите не са реализирани - нито имаме по-добро опазване на здравето, нито по-качествено обучение, нито по-ефективна правосъдна система, и няма изгледи за смяна, разяснява Петя Георгиева от ИПИ.
В 56% от случаите нарушаванията са " единствено " процедурни, сочи анализът. В останалите 44% обаче дефектите са основни. Например в 105 случая не са извършени процедури за възлагане на публични поръчки, макар че законът го е претендирал. Става дума за покупко-продажби с обществени средства на стойност 27.3 милиона лв.. В 10 случая 7 милиона лв. без съображение са изхарчени посредством " договаряне без съобщение ". В 95 случая не са събрани предложения посредством издание на покана или на публикация за социална поръчка. При 38 поръчки възложителите са сложили условия, които дават преимущество или голословно лимитират присъединяване на претендентите в процедурите. В 24 случая са сключвани анекси към договорите, с които са изменяни цени и периоди за осъществяване.
По традиция нарушаванията и нередностите при осъществяването на публичните поръчки в общините не престават да са забележителен дял - към една трета от поръчките с нарушавания са при тях, като цената им е над 483 милиона лв.. Съществените нарушавания на общинските поръчки са на стойност над 74 милиона лв.. Дружествата с държавно и общинско присъединяване в капитала също бележат огромен брой нарушавания (217 поръчки), само че на по-ниска стойност (155 милиона лв., от които значителните нарушавания са на стойност над 46 милиона лева).
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР