Положението с кризата с безводието в Перник не е никак

...
Положението с кризата с безводието в Перник не е никак
Коментари Харесай

Язовир Студена е пред мъртъв обем

Положението с рецесията с безводието в Перник не е по никакъв начин елементарно. Оказа се, че локалното ВиК са подавали информация, че водният размер в язовир " Студена " е 4.5 милиона кубика, до момента в който те действително са били 2.6 милиона кубика. А това действително значи, че се отива към мъртъв размер.

Това сподели министърът на стопанската система Емил Караниколов пред бТВ. Той бе командирован персонално от премиера Бойко Борисов да следи рецесията в Перник на място до разрешаването й. Според Караниколов, с цел да се реши безводието в града, трябват 10 милиона кубика.

Караниколов уточни, че сега се работи на няколко равнища - извършат се няколко акции. Хора ще влизат в пещерните пространства, има установено съществуване на подземни води и работят еколозите, само че би трябвало да се внимава да не се наруши екосистемата. Той чака, че за към 5 дни еколозите ще приключат работа и няма да се навлезе в мъртвия размер.

Другият миг е пречиствателната станция. " Новата е от 76 година, само че когато е построена, тя не е съобразена, че може да се влезе в мъртвия размер. Все отново сега е чиста водата - става за битови потребности и пиянство ", успокои перничани министърът. Той не отхвърли обаче опцията, при положение, че стартират да влизат повече води, от снеготопене да вземем за пример, да има проблем с пречиствателната станция и тя да изгуби питейна вода, която ще се изхвърля в язовира. " Целта да се чисти повече водата, да не се губи питейна вода в процеса на разчистване ", сподели той и бе безапелационен, че задачата е да се свърши работата, преди да са към момента в мъртвия размер на язовир " Студена ".

Емил Караниколов уточни, че всеки ден ще се прави информация за размера на " Студена ", поставени са уреди и сензори, с цел да е вярна информацията.

" Не единствено Перник има проблеми, тук обаче има рецесия - не е имало доклади, вход, излаз, никакви сензори и никакъв надзор. В Перник, където и да копнеш, има вода, течове, фрапантно нищо не е правено 60-70 години ", безапелационен бе министърът на стопанската система.

Той още веднъж уточни, че се работи по едно и също време за намиране на вода и за преодоляване на главните проблеми на ВиК и тежките повреди в града, както и че са командировани представители на ВиК-Враца и други градове. Следващите 20 дни ще е най тежкият интервал, в случай че се премине и няма мъртъв размер, ще име светлина за перничани, стана ясно от думите на Караниколов. /news.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР