Положението с коронавируса в Европа ще се влоши, обяви на

...
Положението с коронавируса в Европа ще се влоши, обяви на
Коментари Харесай

ЕК: Положението с коронавируса ще се влоши

Положението с ковид в Европа ще се утежни, разгласи на конференция в Брюксел еврокомисарят за ръководство на рецесиите Янез Ленарчич.  " Очаква се обстановката да се утежни. Всички наши служби са ангажирани с подготовката на съгласуван отговор ", сподели той. 

Европейската комисия е отделила над 230 милиона евро за битка с КОВИД-19 и търси способи за набиране на спомагателни средства, включително и за фармацевтичната индустрия.

Властите на Европейски Съюз покачиха оценката на риска от новата коронавирусна зараза в страните-членки от приблизително до високо равнище, съобщи и ръководителят на (ЕК Урсула фон дер Лайен. Решението е взето въз основата на възходящия брой жертви. 

Към 2 март сутринта ЕК е отчела 2100 случая на коронавирусна зараза в 18 страни от Европейски Съюз и 38 умряли, съобщи на конференцията европейският комисар по въпросите на опазването на здравето и продоволствената сигурност Стела Кириакидис.  " Въпреки обстоятелството, че обстановката ясно поражда терзания, няма място за суматоха и дезинформация. Трябва да останем спокойни и да създадем всичко належащо за битка с тази болест ", добави тя.

Европейски Съюз възнамерява да организира незабавна среща на здравните министри на 6 март, с цел да разиска ограниченията за битка с коронавируса; сега текат съвещания по телефона. Кириакидис припомни, че предходната седмица Европейската комисия прикани страните от Европейски Съюз да приготвят и показват национални проекти за деяние за битка с разпространяването на инфекцията.

Тя подчерта също, че ограниченията, подхванати от страните от Европейски Съюз, би трябвало да бъдат координирани, само че не безусловно идентични, защото „ другите страни са изправени пред разнообразни провокации “. Също по този начин прикани да не се вкарват " несъразмерни ограничения ", като да вземем за пример въвеждането на граничен епидемиологичен надзор в границите на Шенгенското пространство, от което страните от Европейски Съюз до момента се въздържаха. 

Коронавирусът, чието равнище на смъртност е сходно на това от сезонен грип, изисква специфични защитни ограничения, защото е кардинално нов и незнаен патоген, съобщи ръководителят на Европейската комисия, отговаряйки на въпрос от китайски публицист, който акцентира, че смъртността от ковид не надвишава броя на смъртните случаи от сезонния грип.

" Като доктор по медицина разгадавам на мнението на специалисти, вирусолози, епидемиолози. Това е нов вид вирус, за който не знаем доста. Вирусът се популяризира доста бързо, има разнообразни типове инфекции, някои от които са безсимптомни, някои с леки, а други с доста тежки признаци. Затова би трябвало да бъдем извънредно деликатни за разпространяването му “, сподели Урсула фон дер Лайен.

В Китай, където избухна епидемията в края на декември, до момента са регистрирани 2900 смъртни случая от над 80 000 инфектирани.

Все отново очевидно и измежду политиците в Европа царува ужас от болестта. В германия министърът на вътрешните работи Зеехофер отхвърли здрависване с шефката си Ангела Меркел, което стана мотив за шеги в Туитър. 

No more #handshakes?

Angela Merkel was refused a #handshake by German Interior Minister Horst Seehofer on Monday, as German officials struggle with a rapidly growing outbreak of #coronavirus in the country.

" That was the right thing to do, " said Merkel afterwards. pic.twitter.com/oYySpPU6GS
— DW Politics (@dw_politics) March 2, 2020
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР